11. apr. 1864: P. Laue Petersen oplever beskydning og spilder sit øl!


Peter Laue Petersen i uniform 1871

Peter Laue Petersen i uniform 1871

Peter Laue Petersen fortæller om den 11. april:

(…) om Morgenen Kl. 5 stormede Preusserne og vi maatte derop som Reserve. 3 Gange stormede de, men blev tilbageslaaet med stort Tal, saa vi igjen kunde marchere ned til Barakkerne. Om aftenen den 11.April marcherede vi igjen paa Forpost og kom til at ligge i Løbegravene mellem Skanserne 8 og 9. Det var dygtigt mørkt den Aften, men strax da vi var kommen derud, begyndte Ildkuglerne at suse i Luften. Fjenden skød hele Natten og Danskerne skjød rask væk ovre fra Kirkebatteriet og Møllebatteriet ogsaa med Ildkugler. Det var et smukt Syn at se, hvor de krydsede lige over Hovederne paa os. Hen paa Natten kom en Ølvogn kjørende med varmt Øl, Karlsperger fra Kjøbenhavn. Det var en velsmagende og styrkende Drik. Jeg havde netop faaet min Bakke halv fuld med Øl, og havde begyndt at drikke, da der i det samme kom en Ildkugle lige i Retning efter mig. Jeg smed mig strax ned paa Jorden og spildte det meste af mit Øl og Ildkuglen gik lige over Hovedet paa mig.

Peter Laue Petersen var soldat under krigen i 1864 og skrev løbende dagbog om sine oplevelser. Hans beretninger om disse oplevelser bringer vi her på 1864live i stil med de øvrige dag-til-dag-opdateringer. Dagbogsoptegnelserne fra 1864 afskrev Peter Laue Petersen som 67-årig i 1908 i en beretning “til et minde om mig for mine Efterkommere”, og det er denne, der i citatform udgives på 1864live.

De to første sider af Peter Laue Petersens beretning. De første linjer lyder: "Hvad jeg undertegnede har oplevet i Krigen mellem Tyskland og Danmark 1864 afskreven efter en Dagbog, som jeg havde skrevet med Blyant hver dag i Krigen, nu Boelsaftægts-mand, til et minde om mig for mine Efterkommere. Peter Laue Petersen født i Sarup 1841 den 4 de September Dagbogen faar jeg afskreven 1908 da er jeg 67 Aar gammel."

De to første sider af Peter Laue Petersens beretning. De første linjer lyder: “Hvad jeg undertegnede har oplevet i Krigen mellem Tyskland og Danmark 1864 afskreven efter en Dagbog, som jeg havde skrevet med Blyant hver dag i Krigen, nu Boelsaftægts-mand, til et minde om mig for mine Efterkommere.
Peter Laue Petersen
født i Sarup 1841 den
4 de September
Dagbogen faar jeg afskreven
1908 da er jeg 67 Aar gammel.”

De oprindelige dagbogsoptegnelser fra 1864 er gået tabt, men beretningen fra 1908, der oprindeligt er skrevet med gotisk håndskrift, findes i Lysabild Sognehistoriske Arkiv på Als. Peter Laue Petersen selv stammede fra Sarup på Als, var født den 4. september 1841 og døde i hjemmet i Sarup den 23. maj 1919.

Du kan læse mere om dagbogsberetningerne her.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: