12. apr. 1864: P. Laue Petersen beretter om beskydning af broerne ind til skanserne og om parlamenter med preusserne


Peter Laue Petersen i uniform 1871

Peter Laue Petersen i uniform 1871

Om den 12. april beretter Peter Laue Petersen:

Da det blev Dag, var det forbi med Ildkuglerne, saa begyndte det igjen med Granaterne. De havde travlt med at ville skyde Broerne i Stykker, som gik ind til Skanserne med runde Kugler. Det kunde vi se, hvor de laa og trillede paa Broen inden de sprang i mange Stumper, og det varede ikke ret længe inden Broen fløj i mange Stykker. Den dag var der 2 Parlamenter over ved Fjenden, der blev først et hvidt Flag hejst ved den Danske og de Tydske, og naar det var i Orden, red der en Hornblæser og blæste i Hornet og efter ham en Officer og lige bag ham en Husar og det alt hvad Hestene kunde løbe, og saaledes red Fjenden ogsaa fra den modsatte Side. Naar de var kommen hinanden nær paa en 20 Skridts Afstand, blev der gjordt holdt og Officererne paa begge Sider gik sammen og forhandlede om hvad der laa dem paa Hjertet. I den Tid holdt Husaren ved Officerens Hest, naar de vare færdige med Afhandlingen, gik Officererne tilbage, nu hver til sin Side, steg op paa Hesten og i rask Galop gik Turen tilbage igjen. I den Tid blev der ikke et Skud løsnet, men saa snart Parlamenterne var kommen tilbage igjen, begyndte Skydningen for Alvor igjen og tit endog værre. Der var ikke mange Dage, der ikke var Parlamenter samlet den sidste Uges Tid vi var paa Dybbøl.

Peter Laue Petersen var soldat under krigen i 1864 og skrev løbende dagbog om sine oplevelser. Hans beretninger om disse oplevelser bringer vi her på 1864live i stil med de øvrige dag-til-dag-opdateringer. Dagbogsoptegnelserne fra 1864 afskrev Peter Laue Petersen som 67-årig i 1908 i en beretning “til et minde om mig for mine Efterkommere”, og det er denne, der i citatform udgives på 1864live.

De to første sider af Peter Laue Petersens beretning. De første linjer lyder: "Hvad jeg undertegnede har oplevet i Krigen mellem Tyskland og Danmark 1864 afskreven efter en Dagbog, som jeg havde skrevet med Blyant hver dag i Krigen, nu Boelsaftægts-mand, til et minde om mig for mine Efterkommere. Peter Laue Petersen født i Sarup 1841 den 4 de September Dagbogen faar jeg afskreven 1908 da er jeg 67 Aar gammel."

De to første sider af Peter Laue Petersens beretning. De første linjer lyder: “Hvad jeg undertegnede har oplevet i Krigen mellem Tyskland og Danmark 1864 afskreven efter en Dagbog, som jeg havde skrevet med Blyant hver dag i Krigen, nu Boelsaftægts-mand, til et minde om mig for mine Efterkommere.
Peter Laue Petersen
født i Sarup 1841 den
4 de September
Dagbogen faar jeg afskreven
1908 da er jeg 67 Aar gammel.”

De oprindelige dagbogsoptegnelser fra 1864 er gået tabt, men beretningen fra 1908, der oprindeligt er skrevet med gotisk håndskrift, findes i Lysabild Sognehistoriske Arkiv på Als. Peter Laue Petersen selv stammede fra Sarup på Als, var født den 4. september 1841 og døde i hjemmet i Sarup den 23. maj 1919.

Du kan læse mere om dagbogsberetningerne her.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: