13. apr. 1864: General Lunding vil ikke afgive tropper til Hegermanns offensiv men foreslår i stedet, at 4. division angriber direkte ind i Slesvig


Portræt af general N. C. Lunding fra 1871. Illustrationen stammer fra bogen  "Felttogene i vore første frihedsaar", af Frits Holt & Axel Larsen, 1888. Fra Wikimedia Commons.

General Lunding svarer i dag negativt på Hegermanns plan om en fælles offensiv aktion. Han foreslår dog, at 4. division selvstændigt forsøger at omgå fjenden og trænge ind i Slesvig. Portræt af N. C. Lunding fra 1871. Illustrationen stammer fra bogen “Felttogene i vore første frihedsaar”, af Frits Holt & Axel Larsen, 1888. Fra Wikimedia Commons.

Den 10. april sendte general Hegermann sin souschef afsted til Fredericia for at foreslå general Lunding en fælles aktion mod østrigerne, som skulle tilintetgøre de fjendtlig styrker i Jylland. I dag svarer Lunding i en skrivelse, at han desværre ikke kan undvære de 2 infanteriregimenter, som Hegermann beder om. Ikke nok med det skriver han også, at hans styrker i Fredericia i det hele taget ikke kan deltage i en fælles offensiv med 4. division.

Lunding kommer dog med en anden idé til en måske endnu mere dristig og storslået offensiv. Han foreslår Hegermann at sende hele sin division mod vest uden om de østrigske styrker og direkte ind i Slesvig. Her skal Hegermanns tropper så forsøge at bryde igennem den preussiske hovedstyrke ind til Dybbøl. Denne idé tager Hegermann op, og han sammensætter en ny plan, hvor en større del af 4. division i al stilhed skal sendes vest om østrigerne ved Vejle og Kolding og derefter rykke ind gennem det vestlige Slesvig. Lunding vurderer, at østrigerne ikke ønsker et større sammenstød på slagmarken, og dermed vil en sådan fremrykningen af Hegermanns division tvinge preusserne til at sende en del af angrebsstyrken ved Dybbøl i denne retning og dermed lette presset på den danske skanse.

At rykke en større del af den danske hær direkte ind bag fjendens linjer er dog meget risikofyldt. Denne nye plan kan ende med at størstedelen af 4. division, og dermed en betydelig del af den danske hær, går tabt. Derfor beslutter Hegermann sig også for, at han ikke kan iværksætte operationen uden godkendelse fra hærens overkommando. Han sender derfor endnu en gang sin souschef, kaptajn Thomsen, afsted, denne gang til Als for at få øverstkommanderende general Gerlachs godkendelse af aktionen. Rejsen vil dog tage flere dage, og det forventes, at kaptajn Thomsen først vil ankomme til Als den 18.-19. april.

Vil Danmark sætte alt på ét bræt i en desperat aktion ind i Slesvig? Man risikerer at stå endnu mere svækket og miste kontrollen over hele Jylland. På den anden side kan aktionen måske skabe det pusterum, som de danske styrker ved Dybbøl behøver for at kunne holde ud ind til konferencen i London begynder.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: