14. apr. 1864: Aarøes tropper har i nat foretaget en ekspedition til Halk


Aarøes specialkorps er med små overraskelsesangreb godt i gang med at gøre livet sur for den de preussiske feltvagter langs Slesvigs østkyst. Man har bl.a. foretaget kommandoraids ved Kalvø den 5. april og ligeledes i Løjt Kirkeby den 11. april. Denne gang slår strejfkorpset til i Halk sydøst for Haderslev.

Bendt Christian Magens Aarøe (1828-1886), officer i den danske hær under krigen i 1864. Han står i spidsen for et strejfkorps, der i april 1864 udfører små overraskelsesangreb på fjenden langs den slesvigske østkyst mellem Aabenraa og Haderslev. Foto af Friedrich Wilhelm Schmidt taget i årene efter 1864. Fra Wikimedia Commons.

Bendt Christian Magens Aarøe (1828-1886), officer i den danske hær under krigen i 1864. Han står i spidsen for et strejfkorps, der i april 1864 udfører små overraskelsesangreb på fjenden langs den slesvigske østkyst mellem Aabenraa og Haderslev. Foto af Friedrich Wilhelm Schmidt taget i årene efter 1864. Fra Wikimedia Commons.

Premierløjtnant Aarøes er i går aftes sammen med 50 mand, halvdelen svenske og norske frivillige og halvdelen danske, sejlet fra Assens. Formået er at overrumple den fjendtlige strandvagt ved Halk. I store joller slæbes mandskabet afsted af dampbåden Marie. Ud på natten til den 14. april går man i land nær Halk Hoved og marcherer mod byen. Her angriber man en preussisk rytterdeling på 12 mand. Det lykkes for den preussiske underofficer og 6 ryttere at undslippe, men de tilbageværende 5 tages til fange, og man tager også nogle våben og udrustningsgenstande som krigsbytte.

Endnu en gang er det lykkes for Aarøes modige soldater at udgøre en torn i øjet på de preussiske styrker ved kysten mellem Aabenraa og Haderslev. Forlydenderne går på, at preusserne nu i højere grad vil bevogte kyststrækningen. Det virker altså til, at strejfkorpsets operationer i området tvinger den preussiske hær til en mere fuldstændig sikringstjeneste ved kysten, og derved er den overordnet strategi bag korpset oprettelse på sin vis en succes.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: