15. apr. 1864: Den preussiske angrebsplan er klar. Stormen skal stå den 18. april. Blandt de danske forsvarere breder krigstrætheden sig, men krigsministeren insisterer på, at stillingen holder!


Prins Friedrich Carl er øverstbefalende for det preussiske 1. korps, som belejrer Dybbølstillingen. I dag har han sat sin signatur på den endelige angrebsplan. Stormen på Dybbøl skal stå den 18. april.

Prins Friedrich Carl er øverstbefalende for det preussiske 1. korps, som belejrer Dybbølstillingen. I dag har han sat sin signatur på den endelige angrebsplan. Stormen på Dybbøl skal stå den 18. april.

Det har på mange måder været en dag ligesom så mange andre ved Dybbølstillingen. Preusserne har arbejdet på en sidste stormparallel foran de danske skanser, og det preussiske artilleri har ladet granaterne sile ned over Dybbølstillingen. I alt falder 4.034 granater, og danskerne mister 18 mand døde og 40 sårede.

Bombardement og død er efterhånden blevet hverdag ved fronten, men der indtræffer dog en enkelt usædvanlighed. Soldaterne i den danske 3. brigade nægter nemlig i nogen tid at indtage deres positioner i skanserne. Efter den sædvanlige 6-dagsvagt i skanserne fra 7. til 13. april skulle brigaden have 4 dages hvile på Als, men 2 af disse hviledag er blevet inddrag pga. en ny rotationsordning efter 8. brigades ankomst til Dybbøl. Dette giver selvfølgelig anledning til utilfredshed, men bægeret flyder over for soldaterne, da 3. brigade på vej ud til mønstringspladsen møder soldater fra 8. brigade, som for kun 2 dage siden afløste dem i stillingen. 8. brigade består hovedsageligt af yngre mænd, som ikke har været ved fronten længe, så i geledderne høres kommentarer som ”De unge skal skånes, og vi sendes til slagtebænken! ”. Utilfredsheden bliver ikke mindre af, at en gruppe artillerister og arbejdstropper støtter infanteristerne og opildner dem. Efter mangen parlamentering lykkes det dog for brigadens officerer at tale soldaterne til rette, og de begiver sig mod skanserne. Moralen blandt de danske tropper synes altså på et lavpunkt, hvilket også general du Plat fremhævede over for overkommandoen den 13. april.

På preussernes side har prins Friedrich Carl, øverstkommanderende for de belejrende preussiske styrker, i dag imidlertid sat sin underskrift på den endelige plan for stormen. Angrebet på den danske stilling vil begynde med et 6 timer langt bombardement af skanserne. Så snart beskydningen holder inde vil 6 kolonner af preussisk infanteri storme frem mod skanserne 1-6 i den danske forsvarsstilling. De preussiske angrebsbølger vil bestå af i alt 46 infanterikompagnier og 5 pionerkompagnier, dvs. ca. 11.500 angribende soldater og 1.250 specialtrænede soldater, som skal brække de danske forsvarsforhindringer ned. Herudover vil en større mængde tropper blive holdt i reserve, klar til at imødegå eventuelle danske modangreb.

Danskerne har siden i går kunnet være helt sikre på, at et angreb nu kan ventes når som helst. Men selvom overkommandoen tvivler på stillingens styrke, meddeler krigsminister Lundbye i et statsråd i dag, at Dybbøl kan holdes mindst et par uger endnu! Konsejlspræsident Monrad har tidligere tvivlet men lader sig nu berolige af krigsministeren. For regeringen ser det altså nu ud til, at Dybbøl stillingen kan holdes til Londonkonferencen begynder d. 20. april.

Men kun preusserne ved, at om præcis 3 dage skal Dybbølstillingen og dets forsvarere stå den ultimative prøve.

Gud bevare Danmark!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: