16. apr. 1864: General du Plat forsøger at overtale Gerlach til at melde sig syg og afgive kommandoen. Preusserne erobrer det sidste terræn foran skanserne og kan nu færdiggøre de sidste forberedelser inden stormangrebet


Den 9. april var den danske øverstkommanderende, general Gerlach, ude for en ulykke, da han blev kastet af sin hest. Han er endnu ikke kommet sig over faldet, og i morges har general du Plat forgæves forsøgt at overtale Gerlach til at melde sig syg og overdrage kommandoen til ham.

General Glode du Plat (til højre) har her til morgen forgæves forsøgt at overtale den øverstkommanderende general, Gerlach (til venstre), til at afgive sin kommando og melde sig syg. Fotografier fra Wikimedia Commons

General Glode du Plat (til højre) har her til morgen forgæves forsøgt at overtale den øverstkommanderende general, Gerlach (til venstre), til at afgive sin kommando og melde sig syg. Fotografier fra Wikimedia Commons.

Over for Gerlach gør du Plat det klart, at hvis han får kommandoen, så vil han foretage en overordnet tilbagetrækning fra Dybbøl til Als den følgende aften, uanset hvilke instrukser der er indløbet fra regeringen i København. Gerlach er enig med du Plat i, at en rømning af Dybbølstillingen er den rette militærtaktiske handling, man han modtog den 11. april en klar ordre fra regeringen om at holde stillingen til det yderste. General Gerlach mener ikke, at han kan ignorere regeringens instrukser, og han føler heller ikke, at han kan afstå kommandoen og derved passivt tillade at regeringen siddes overhørig. Gerlach takker derfor nej til du Plats tilbud.

Ude i frontens forreste linjer besidder danskerne kun en enkelt forpost uden for skanserne. Ser man bort fra enkelte tropper i Dybbøløsten, så befinder forposten sig på en lille højderyg lidt nord for skanse 5 og 6. Herfra er det muligt for danskere at observere preussernes aktiviteter ned langs en del af den 3. parallel. De preussiske militæroverhoveder har derfor beordret denne sidste forhindring for stormangrebet erobret. Kl. 21.00 angriber preussiske tropper, og den danske forpost bliver hurtigt løbet over ende og fortrængt fra højderyggen. Preussiske pionersoldater graver sig hurtigt ned i stillingen, og et dansk forsøg på at generobre den kastes tilbage. Kort efter begynder skanse 6 at beskyde højderyggen, og Dybbølstillingens venstre fløj afgiver ild natten igennem. Danskerne mister 3 døde, 3 sårede og 55 tilfangetagne ved fægtningerne. Efter faldet af den sidste danske forpost er der ikke længere noget, der står i vejen for et endeligt preussisk stormangreb på de danske skanser.

Det preussiske bombardement har i dag fortsat i et støt men reduceret tempo hele dagen igennem. Igen i dag kommer det eneste nævneværdige danske modsvar på beskydning fra batterierne på Als, dog med en smule støtte fra skanserne på højre fløj. Dette døgn falder 3.032 preussiske granater, og de danske tab forårsaget af beskydningen løber op i 31 døde og 57 sårede. De preussiske tab for hele døgnet er 36 mand. Kraftig beskydning fortsætter natten igennem af de belejrende preussere – det kraftigste og mest vedholdende nattebombardement til dato. Det er tydeligt, at preusserne ikke vil tillade danskerne at udbedre den efterhånden meget ødelagte stillingen inden det endelige angreb.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: