17. april 1864: Agnes Gads dagbog: “Hvornaar, hvornaar”, Agnes længes efter en afklaring


Ved Gauerslund

Der er en underlig stilstand. I afviserne står der ikke noget nyt. Agnes er ved at miste modet – der sker ikke noget: “Hvornaar, hvornaar”?

Fra Agnes Gads dagbog 17. april 1864:

Vi have imorges modtaget et Par Ord fra Pram, samt Brev fra Petersen; det sidste af 31. Marts. Tillige nogle ældgamle Aviser. Intet Nyt! Men det er dog en hél Begivenhed at faa en Hilsen udefra, og en stor Glæde at vide, at vore Kjære derovre dog vare raske og ved Mod dengang! Af Avisen sées, at Provst Kofod-Hansen i Gl. Haderslev er afsat, og i hans Sted indsat den berygtede Præst Skrader fra Kiel.

Hvilket yndigt Vejer! Sofie og jeg gik lidt ned af Vejen, men maatte snart vende om ved Synet af Bajonetterne. At man ikke engang kan gaa i Ro ud ad Vejen i denne velsignede Foraarsluft! Hvornaar, hvornaar! Endnu den samme kvalfulde Tilstand, som er gruelig pinlig, selv for os, der ingen Indkvartering have. Inat gallopperede fjendtlige Husarer Gaarden rundt, vare i Stald og Lader. En Patroulle Fodfolk var herinde imorges, før vi vare oppe, for at faa Noget at spise; en anden var her nu for et Øjeblik siden o.s.v. Iøvrigt længes vi overordentligt efter at høre, hvorledes Familien i Bjergeherred lever; deres Stilling maa vist være meget værre end vor! Rygtet har sagt, at den unge Greve er kommet hjem til Rosenvold og er en meget ivrig Patriot, og endogsaa næsten dumdristig i at tjene den danske Sags Forkjæmpere ved enhver Lejlighed. Dog disse kjære Rygter ere ofte meget løse! Der fortælles, at de Danske have foruroliget Fjenden nordpaa idag; alle de i Vinding liggende Tropper vare paa Vejen op igjennem Vejle, men fik saa i det samme Kontraordre.

Agnes Gad var præstedatter og boede nær Børkop. Hendes dagbog bringes på 1864live i samarbejde med Børkop Lokalarkiv, hvor dagbogen ligger, og danmarkshistorien.dk, der udgiver dagbogen samlet på nettet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: