18. apr. 1864: Live opdatering fra Dybbøl: Preusserne har erobret de danske skanser. Danskerne trækker sig tilbage over hele linjen på nær 8. brigade, som blæser til modangreb!


8. brigades modangreb omkring kl. 11, den 18. april 1864. Fotografi af Vilhelm Rosenstands maleri fra 1894, som nu hænger på Frederiksborgmuseet.

8. brigades modangreb omkring kl. 11, den 18. april 1864. Fotografi af Vilhelm Rosenstands maleri fra 1894, som nu hænger på Frederiksborgmuseet.

Præcis kl. 10 stoppede den morderiske ild mod Dybbølskanserne pludselig og ud af den preussiske parallel stormede tusindvis af preussiske tropper frem mod den sydlige halvdel af den danske stilling. I løbet af få minutter er flere af de danske skanser faldet. Kl. 10.30 er skanserækken fra 1-7 i preussiske hænder, og danskerne trækker sig derfor efterhånden tilbage over hele linjen. Ikke nok med det, så er stormangrebet foretaget med en sådan fart, beslutsomhed og overlegen antal af tropper, at også den tilbagetrukne danske linje bag skanserne straks er blevet erobret. Det ser meget sort ud for de danske tropper.

Den eneste større intakte styrke, som danskerne nu råder over, er 8. brigade, der står længere tilbage ved de nedbrændte danske barakker. Brigadens stående ordre er at rykke frem til den tilbagetrukne (2.) linje i tilfælde af en alarm. Kl. 10.30, uden at vide at denne linje allerede er faldet, beordres 8. brigade fremad. Lidt før kl. 11.00 begynder brigadens tropper at deltage i kampen. De avancerende kompagnier fra 8. brigades 20. regiment angriber de spredte preussiske styrker, som er fortsat forbi den tilbagetrukne danske (2.) linje, og skubber dem tilbage. På regiments venstre side generobres ‘Jensens gård’, en forlængst forladt gård, der omdannes til en forsvarsposition. Med opplantede bajonetter og med preussisk bly haglende om sig formår 8. brigade at presse preusserne tilbage til den tilbagetrukne danske (2.) linje. Modangrebet koster dog her store tab for brigaden, inklusiv 2 af brigadens bataljonskommandører.

Samtidigt foretager 8. brigades 9. regiment ligeledes et bajonetangreb. På grund af en misforståelse af ordrerne rettes modangrebet mod Dybbøl Mølle, og endnu en gang bliver angrebet mødt af en mur af preussiske geværkugler. Alligevel lykkes det at fordrive de to preussiske delinger i og ved møllen. 8. brigades modangreb er således succesfuld, i det fremrykningen lykkes og preusserne skubbes tilbage – for en stund. For brigaden risikerer at forbløde under modangrebet. Aktionen er desuden foretaget over for spredte og mindre organiserede grupper af de preussiske stormkolonner, som nu modtager forstærkning fra fremrykkende reservetropper.

Oberst Scharffenberg, 8. brigades øverstkommanderende, er klar over at situationen er uholdbar, og at man især på den sydlige del af linjen har brug for støtte og forstærkning. Han sender derfor besked til det danske hovedkvarter, men den budbringende officer bliver såret, inden han kan aflevere beskeden. Forstærket af reservetropperne foretager preusserne nu et fornyet og organiseret fremstød mod danskerne. Over for denne styrke kan regimenterne fra den nu meget medtagne 8. brigade ikke stå imod og presses tilbage under hård kamp. De fremrykkende preussere bemægtiger sig igen både den danske forsvarsposition ved ‘Jensens gård’ og Dybbøl Mølle.

Den danske 8. brigade har lidt helt ødelæggende tab, men havde det ikke været for dette dødsforagtende modangreb, ville kun meget få elementer af 1. og 3. brigade være undsluppet den preussiske storm.

Kl. 12 er de danske tropper på slagmarkens venstrefløj nu alle blevet tvunget tilbage til linjen ved de nedbrændte barakker, og de begynder nu også at modtage ild fra frembragte preussiske feltbatterier. På slagmarkens højre fløj er de danske forsvarer ikke blevet udsat for et frontalangreb. De er dog nødsaget til at trække sig tilbage efterhånden som det preussiske angreb udfolder sig. Kl. 11.30 er skanse 8 faldet efter ca. 10 minutters kamp, og herefter begynder alle de danske styrker til højre for det preussiske stormangreb at trække sig helt tilbage mod det danske brohoved ved Als Sund. Omtrent på samme tid sender den danske general du Plat følgende besked til overkommandoen:

Skandserne ere tagne. Tropperne i Tilbagetog.

du Plat.”

Der er nu ikke andet at gøre for danskerne end at trække sig tilbage til brohovedet og Sønderborg. Sandsynligvis bliver samtlige danske tropper nødt til at trække sig over sundet til Als. Dybbølstillingen ser ud til at være tabt…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: