18. apr. 1864: P. Laue Petersen møder sin bror, der kommer kørende med materialer til reparationsarbejdet


Peter Laue Petersen i uniform 1871

Peter Laue Petersen i uniform 1871

Efter at have hilst på nogle bekendte fortæller Peter Laue Petersen:

Jeg løb tilbage til mit Kompagni, hvor vi havde faaet Ordre: de 2 første Sexsioner til Arbejde. Vi stod og ventede paa Haandværkstøjet. I det samme kom der en Vogn kjørende med Spader og Skovle, da var det min broder Christen, der var i Transport, han var kommen over Broen og langs med Alssund til venstre for Broen, thi vi stod omtrent lige overfor Slottet og ventede. Jeg sagde til ham, om han nok turde kjøre herover, thi af og til kom der en Granat og slog ned i Vandet. Vi fik aflæsset og Christen kjørte tilbage over Broen, alt hvad Hestene kunde løbe. Saa marcherede vi bagefter med Skovl og Spade paa Nakken. Vore Geværer satte vi sammen i Pyramider og Tornystrene blev ogsaa liggende der ved Geværerne. Da vi kom over ad Sønderborg, skulde vi arbejde lige ved La Mottes Hus, thi der var en Rederadevej. Alle Husene her vare afbrændte og der var en Del Sager, som skulde af Vejen.

Peter Laue Petersen var soldat under krigen i 1864 og skrev løbende dagbog om sine oplevelser. Hans beretninger om disse oplevelser bringer vi her på 1864live i stil med de øvrige dag-til-dag-opdateringer. Dagbogsoptegnelserne fra 1864 afskrev Peter Laue Petersen som 67-årig i 1908 i en beretning “til et minde om mig for mine Efterkommere”, og det er denne, der i citatform udgives på 1864live.

De to første sider af Peter Laue Petersens beretning. De første linjer lyder: "Hvad jeg undertegnede har oplevet i Krigen mellem Tyskland og Danmark 1864 afskreven efter en Dagbog, som jeg havde skrevet med Blyant hver dag i Krigen, nu Boelsaftægts-mand, til et minde om mig for mine Efterkommere. Peter Laue Petersen født i Sarup 1841 den 4 de September Dagbogen faar jeg afskreven 1908 da er jeg 67 Aar gammel."

De to første sider af Peter Laue Petersens beretning. De første linjer lyder: “Hvad jeg undertegnede har oplevet i Krigen mellem Tyskland og Danmark 1864 afskreven efter en Dagbog, som jeg havde skrevet med Blyant hver dag i Krigen, nu Boelsaftægts-mand, til et minde om mig for mine Efterkommere.
Peter Laue Petersen
født i Sarup 1841 den
4 de September
Dagbogen faar jeg afskreven
1908 da er jeg 67 Aar gammel.”

De oprindelige dagbogsoptegnelser fra 1864 er gået tabt, men beretningen fra 1908, der oprindeligt er skrevet med gotisk håndskrift, findes i Lysabild Sognehistoriske Arkiv på Als. Peter Laue Petersen selv stammede fra Sarup på Als, var født den 4. september 1841 og døde i hjemmet i Sarup den 23. maj 1919.

Du kan læse mere om dagbogsberetningerne her.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: