18. apr. 1864: P. Laue Petersen og hans kompagni kommer under beskydning i Sønderborgs gader!


Peter Laue Petersen i uniform 1871

Peter Laue Petersen i uniform 1871

Efter at have arbejdet med at rydde murbrokker væk i Sønderborg fortæller Peter  Laue Petersen, hvordan de nu for alvor mærker, at slaget er i gang:

Vi arbejdede nogle Timer, saa fik vi et Stykke Brød og en Snaps, men saa havde de set os, og de begyndte at skyde efter os. Vi smed Haandværkstøjet og løb op ad Gaden. I det samme kunde vi høre Geværsalverne og Skydningen var heftig. Vi sagde til hverandre; ”De er ved at tage Skanserne, hvad skal vi gøre?”. Da vi samtalede oppe paa Gaden, (…) kom der en af de store runde Kugler, saa stor som en Fuldmaane og slog ned lige ved os. Vi løb til side og smed os plat ned paa Gaden. Kuglen laa og trillede lidt inden den sprang i mange Hundrede Stykker, og ikke en af os blev saarede, blot mange Vinduer gik i Stykker. – Saa løb vi op ad Gaden, om bag Byen og langs ned af Kolonevejen, der kunde vi se, at det Tydske Fane vajede paa Skanserne 4 og 5. Saa hvilken Alarm, en rædsom Skydning med Kanoner og Geværer og Slaget var i fuld Gang. Vi løb ned og over Broen, hen til vore Geværer, som alle laa strøede rundt paa Jorden. Vi fik vores Tornystre paa og med Gevær i Haanden løb vi op til Kompagniet, som laa oppe paa Brohovedet, i en tæt Regn af Geværkugler. (…) da vi løb over Broen (…) mødte vi en Del af 20.Regiment, som kom i vild Uorden over Broen og vare helt Sykederert [sandsynligvis “oprevet”, red.].

Peter Laue Petersen var soldat under krigen i 1864 og skrev løbende dagbog om sine oplevelser. Hans beretninger om disse oplevelser bringer vi her på 1864live i stil med de øvrige dag-til-dag-opdateringer. Dagbogsoptegnelserne fra 1864 afskrev Peter Laue Petersen som 67-årig i 1908 i en beretning “til et minde om mig for mine Efterkommere”, og det er denne, der i citatform udgives på 1864live.

De to første sider af Peter Laue Petersens beretning. De første linjer lyder: "Hvad jeg undertegnede har oplevet i Krigen mellem Tyskland og Danmark 1864 afskreven efter en Dagbog, som jeg havde skrevet med Blyant hver dag i Krigen, nu Boelsaftægts-mand, til et minde om mig for mine Efterkommere. Peter Laue Petersen født i Sarup 1841 den 4 de September Dagbogen faar jeg afskreven 1908 da er jeg 67 Aar gammel."

De to første sider af Peter Laue Petersens beretning. De første linjer lyder: “Hvad jeg undertegnede har oplevet i Krigen mellem Tyskland og Danmark 1864 afskreven efter en Dagbog, som jeg havde skrevet med Blyant hver dag i Krigen, nu Boelsaftægts-mand, til et minde om mig for mine Efterkommere.
Peter Laue Petersen
født i Sarup 1841 den
4 de September
Dagbogen faar jeg afskreven
1908 da er jeg 67 Aar gammel.”

De oprindelige dagbogsoptegnelser fra 1864 er gået tabt, men beretningen fra 1908, der oprindeligt er skrevet med gotisk håndskrift, findes i Lysabild Sognehistoriske Arkiv på Als. Peter Laue Petersen selv stammede fra Sarup på Als, var født den 4. september 1841 og døde i hjemmet i Sarup den 23. maj 1919.

Du kan læse mere om dagbogsberetningerne her.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: