21. apr. 1864: P. Laue Petersen står på forpost, da det bliver meddelt, at der er våbenstilstand


Peter Laue Petersen i uniform 1871

Peter Laue Petersen i uniform 1871

Fra Peter Laue Petersens beretning:

Den 21.April marcherede vi derfra, for at optage Forposttjenesten paa Als. Vort Kompagni kom til ligge ved Bosagerbatteri, men alt var roligt, der hørtes ikke et Skud og da Klokken var 12 om Natten, stod jeg just Post, og da blev det os bekjendt, at der var Vaabenstilstand, og det blev saaledes bekjendt: en Hornblæser overfra Fjenden red langs med Alssund og blæste Vaabenhvile. Ligeledes paa dansk Side. Alle Posterne blev strax nedtaget og Regimentet samlet og marcherede til Augustenborg, hvor jeg laa i Quarter ved Boelsmand [gårdejer, red.] Peter Petersen, Langdeel. Der lagte vi 100 Mand. Jeg lagte oppe paa Jolden, lige over Loen. Jeg havde lagt mig tæt ved Joldgabet, og om Morgenen, da jeg blev vaagen, laa begge mine Støvler nede paa Logulvet. Jeg vidste slet ikke jeg laa saa nær ved det farlige Gab.

Peter Laue Petersen var soldat under krigen i 1864 og skrev løbende dagbog om sine oplevelser. Hans beretninger om disse oplevelser bringer vi her på 1864live i stil med de øvrige dag-til-dag-opdateringer. Dagbogsoptegnelserne fra 1864 afskrev Peter Laue Petersen som 67-årig i 1908 i en beretning “til et minde om mig for mine Efterkommere”, og det er denne, der i citatform udgives på 1864live.

De to første sider af Peter Laue Petersens beretning. De første linjer lyder: "Hvad jeg undertegnede har oplevet i Krigen mellem Tyskland og Danmark 1864 afskreven efter en Dagbog, som jeg havde skrevet med Blyant hver dag i Krigen, nu Boelsaftægts-mand, til et minde om mig for mine Efterkommere. Peter Laue Petersen født i Sarup 1841 den 4 de September Dagbogen faar jeg afskreven 1908 da er jeg 67 Aar gammel."

De to første sider af Peter Laue Petersens beretning. De første linjer lyder: “Hvad jeg undertegnede har oplevet i Krigen mellem Tyskland og Danmark 1864 afskreven efter en Dagbog, som jeg havde skrevet med Blyant hver dag i Krigen, nu Boelsaftægts-mand, til et minde om mig for mine Efterkommere.
Peter Laue Petersen
født i Sarup 1841 den
4 de September
Dagbogen faar jeg afskreven
1908 da er jeg 67 Aar gammel.”

De oprindelige dagbogsoptegnelser fra 1864 er gået tabt, men beretningen fra 1908, der oprindeligt er skrevet med gotisk håndskrift, findes i Lysabild Sognehistoriske Arkiv på Als. Peter Laue Petersen selv stammede fra Sarup på Als, var født den 4. september 1841 og døde i hjemmet i Sarup den 23. maj 1919.

Du kan læse mere om dagbogsberetningerne her.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: