23. apr. 1864: Agnes Gads dagbog: Dansksindede embedsmænd spottes af danske aviser for at blive i deres stilling


Ved Gauerslund

Mange dansksindede i Slesvig er kommet i en svær situation på grund af den tyske besættelse. Nogle embedsmænd er slet og ret blevet fjernet på grund af deres danskhed. Andre står i et dilemma mellem at blive i tjenesten for befolkningens bedste – med fare for at nyde danskernes spot – eller at opsige stillingen i protest mod besættelsen. Agnes familie i Haderslev står netop i dette dilemma.

Fra Agnes Gads dagbog 23. april 1864:

Det var en stor Glæde, igaar at modtage Brev fra vor kjære gl. Tante Ane i Haderslev. Det var kun et Par Dage gammelt og Svar paa mit. De have for Tiden ingen Indkvartering og leve for saavidt godt. Men de have megen Sorg og Ærgrelse af de Rygter som “Fædrelandet” og “Dagbladet” udbrede trindt om i Danmark om dem, – idet de handle efter deres bedste Overbevisning, som tro danske Undersaatter. Det var i høj Grad ubehageligt, at Huss blev af den tydske Cevilregjering beordret til at overtage den afsatte Laurids Skov’s Embede. Efter nogen Betænkning bestemte han sig dog dertil, navnlig efter at have talt med Skov selv derom, som den bedste Maade at tjene Landet paa(?) De gl. Fuldmægtige o.s.v. blive saa, og Alt gaaer saavidt muligt i de gl. Folder. Huss meldte derpaa øjeblikkelig til Regjeringen i Kjøbenhavn, at han havde midlertidig overtaget Bestyrelsen af begge Amtstuer. Det er sandelig ogsaa svære Forhold at begaa sig under! De stakkels Mennesker ærgre sig overordentligt over de Rygter, der cirkulere om dem. Min kjære Anna er da rask, – Gud velsigne hende! Dagmar Aschlund blev ogsaa glad over Hilsenen herfra Egnen, da hun netop havde hørt saadanne gruelige Rygter om, hvorledes det saae ud i Hjemmet!

Agnes Gad var præstedatter og boede nær Børkop. Hendes dagbog bringes på 1864live i samarbejde med Børkop Lokalarkiv, hvor dagbogen ligger, og danmarkshistorien.dk, der udgiver dagbogen samlet på nettet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: