24. apr. 1864: P. Laue Petersen indkvarteres i byen Kær og sendes den første nat ud for at grave løbegrave ned mod Alssund


Peter Laue Petersen i uniform 1871

Peter Laue Petersen i uniform 1871

Peter Laue Petersen er indkvarteret i Augustenborg og fortæller:

Den 24.April marcherede vi derfra ud til Kær By, hvor vi kom til at ligge hos Boelsmand [gårdejer, red.] Kæssel (Kæstel). Der lagte vi hele Kompagniet. En Stige blev sat til Lågen, og vi begyndte at krybe op paa Hilden [loftet over stalden, red.]. Mørkt var det, og Indstigningen gik langsomt. Tilsidst var hele Hilden pakket og strax sov alle Mand den sødeste Søvn med Tornisteren til Hovedpude. Men ak, den søde Søvn varede kun kort, thi Kl. 12 blev vi udblæst, og hele Kompagniet kravlede ned ad Stigen igjen, indtil Hilden var tom. Det varede længe, inden den sidste Mand kom ned ad Stigen. Kompagniet blev opstillet, vi stod der og ventede en ½ Times Tid. Da kom der 2 Transportvogne med Spader og Skovle, og vi skulde paa Arbejde. Hver Mand fik en Spade eller en Skovl, og saa gik vi paa Arbejde med Geværet paa den ene Skulder og Spaden paa den anden. Mørkt var det, og af og til blev der gjort holdt, og saa snart Kompagniet stod stille, lagte vi os alle ned paa Jorden, og om et Øjeblik sov vi ind. Saa lød det atter: ”March!” og Soldaterne var alle paa Benene ogjen. Omsider naade vi til Bestemmelsesstedet, hvor vi skulde arbejde. Saa fik hver 2 Mand et Stykke anvist og om et Øjeblik var hele Kompagniet i Arbejde og en Løbegrav var færdig. I Morgenstunden marcherede vi tilbage til vort gamle Quarter igjen. Det var den 25.April.

Peter Laue Petersen var soldat under krigen i 1864 og skrev løbende dagbog om sine oplevelser. Hans beretninger om disse oplevelser bringer vi her på 1864live i stil med de øvrige dag-til-dag-opdateringer. Dagbogsoptegnelserne fra 1864 afskrev Peter Laue Petersen som 67-årig i 1908 i en beretning “til et minde om mig for mine Efterkommere”, og det er denne, der i citatform udgives på 1864live.

De to første sider af Peter Laue Petersens beretning. De første linjer lyder: "Hvad jeg undertegnede har oplevet i Krigen mellem Tyskland og Danmark 1864 afskreven efter en Dagbog, som jeg havde skrevet med Blyant hver dag i Krigen, nu Boelsaftægts-mand, til et minde om mig for mine Efterkommere. Peter Laue Petersen født i Sarup 1841 den 4 de September Dagbogen faar jeg afskreven 1908 da er jeg 67 Aar gammel."

De to første sider af Peter Laue Petersens beretning. De første linjer lyder: “Hvad jeg undertegnede har oplevet i Krigen mellem Tyskland og Danmark 1864 afskreven efter en Dagbog, som jeg havde skrevet med Blyant hver dag i Krigen, nu Boelsaftægts-mand, til et minde om mig for mine Efterkommere.
Peter Laue Petersen
født i Sarup 1841 den
4 de September
Dagbogen faar jeg afskreven
1908 da er jeg 67 Aar gammel.”

De oprindelige dagbogsoptegnelser fra 1864 er gået tabt, men beretningen fra 1908, der oprindeligt er skrevet med gotisk håndskrift, findes i Lysabild Sognehistoriske Arkiv på Als. Peter Laue Petersen selv stammede fra Sarup på Als, var født den 4. september 1841 og døde i hjemmet i Sarup den 23. maj 1919.

Du kan læse mere om dagbogsberetningerne her.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: