25. apr. 1864: Londonkonferencen er endelig kommet i gang – og folk er godt sure på tyskerne…


Bismarcks linje har vundet, og kravet til Danmark er nu, at tilbagekalde Novemberforfatningen.

Bismarck taler mere og mere åbent om anneksion af hertugdømmerne. Spørgsmålet er, om hans planer kan gennemføres.

Først blev starten på Londonkonferencen udskudt fra den 12. april til 20. april. Da man så nåede til 20. april, dukkede de østrigske og preussiske repræsentanter simpelthen ikke op, da Det Tyske Forbunds repræsentant ikke var nået frem til London, og de ikke ville mødes, før han kunne deltage.

I dag kan konferencen så imidlertid holde sit første “rigtige” møde, og det viser, at Danmark måske stadig kan håbe at bevare hertugdømmerne (eller dele af dem) under en eller anden form. Den preussiske og østrigske udeblivelse fra mødet den 20. har yderligere understøttet en generelt danskvenlig stemning i den engelske hovedstad, og flere af de neutrale magter er utilfredse med den østrigsk-preussiske optræden. Samtidig er der uenighed internt mellem de tyske magter. Mens Østrig står fast på den danske konges formelle ret til hertugtitlen i hertugdømmerne, taler Preussen oftere og oftere om hertugdømmernes løsrivelse, og Bismarck har over for den russiske gesandt nævnt muligheden af en preussisk anneksion direkte.

På mødet den 25. kommer man dog ikke langt. Det, der først og fremmest diskuteres, er en midlertidig våbenstilstand. Danmark ønsker, at en våbenstilstand ikke skal omfatte blokaden af de tyske havne, da den ser denne som parallel til en fortsat fjendtlig besættelse af Jylland. De tyske magter kan ikke godtage dette uden først at tale med deres regeringer, og Det Tyske Forbunds repræsentant truer direkte med, at Forbundet kan blive nødt til at gå ind i krigen, hvis Danmark opretholder søkrigsførelsen. Den engelske repræsentant lord Clarendon udtaler imidlertid, at også han støtter Danmarks ret til at opretholde blokaden af de tyske havne under en våbenstilstand. Selvom mødet blot slutter med en opfordring til, at de krigsførende magter enes om en våbenstilstand på en måned, har Danmark altså fundet støtte til nogle af sine synspunkter og kan måske håbe på at udnytte den tyske splittelse og den tyskfjendtlige stemning i London.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: