26. apr. 1864: Agnes Gads dagbog: Rygtet siger (som sædvanligt), at østrigerne er på vej hjem – Agnes tvivler


Ved Gauerslund

Der er som sædvanelig rygter om, at østrigerne er på vej hjem. Agnes tvivler nu og ærgrer sig over alle de planer, som besættelsen har sat en stopper for.

Fra Agnes Gads dagbog 26. april 1864:

Vi havde iaftes beredet os paa Indkvarteringen, havde havt flere preussiske Vesitter (iøvrigt meget høflige og nette Folk) for at besé Lejligheden o.s.v.

Midt i alt Dette fik vi forresten et lille rart Besøg af Fru og Frk. Jacobsen. Kvik’s voldsomme Bjæffen ude i Kjøkkenet vakte vor Opmærksomhed, og Tante maatte ud at se efter. Det var en Ordonants, som skulde sige Meldingen af igjen; Regimentet skulde i det Sted til Højen. Det var en meget behagelig Overraskelse! For Øjeblikket er her yndigt stille; Solen skinner og Luften er blaa. Ikke engang den sædvanlige Strandvagt se vi noget til. Rygtet siger, at den sidste imorges har forladt Brejninge Hølle uden Afløsning. Ja tilføjer endog (som sædvanlig) at Østrigerne skulle hjemefter; men det lader jeg nu staa ved sit Værd! Der er Torden oppe nu; en velgjørende Regn falde over den fortørrede Jord. O, Gud! giv os snart lysere Tider; vi længes, længes, som Græsset efter Regn! Man kan næsten ikke sandse; nu er det jo snart Bryllupstid for Sophie Petersen! Hvor underlig tomt, at vi ikke skulle kunne komme til hendes Bryllup. Men nu er det bestemt opgivet. Selvom Tiderne lyste lidt op, skal der dog saare Meget til, med den rette Lyst, Frejdighed og Lethed i Sindet, at gjøre en Kjøbenhavnsrejse. Den Drøm er altsaa Opgivet! Der kommer “atter en Dag”, og vi kunne da se hende som Husmoder i sit eget lille Hjem!

Naada, – Indkvartering kommer Klok. 1. 1 Hauptmann, l Lieutnant og l Snes Mand. Det er mærkeligt, her er en Ægtbonde med Ordonantsen, som er fra Klægsbøl. Han hedder Peter Møller Petersen, forsikkrer, at Tøjet i Præstegaarden staaer urørt og sikkert, og siger, at Bønderne Dagen efter Prams Afrejse havde været der for at bede ham om at blive?

Agnes Gad var præstedatter og boede nær Børkop. Hendes dagbog bringes på 1864live i samarbejde med Børkop Lokalarkiv, hvor dagbogen ligger, og danmarkshistorien.dk, der udgiver dagbogen samlet på nettet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: