27. apr. 1864: Agnes Gads dagbog: Gaurslund præstegård er fuldt beskæftiget med at opvarte indkvarterede soldater


Ved Gauerslund

De tyske tropper er under konstant omrokering for tiden. Nye grupper kommer og går hele tiden på Gaurslund præstegård, hvor beboerne har nok at gøre med at yde den krævede forplejning.

Fra Agnes Gads dagbog 27. april 1864:

Vi havde aldrig saa snart igaar faaet vore to Officere givet Middagsmad og Kaffe, og tilfredsstillet det forsultne og trætte Mandskab, før der pludselig kom Ordre til disse, om øjeblikkelig at flytte til Brejninge for at vige Pladsen her for Bataillonsstaben, derstraks kunde ventes. Atter Travlhed med at rytte Stuerne deroppe, stille en Seng mere an o.s.v. Disse Ombytninger ere meget kjedsommelige, og det er overordentlig svært at holde en Smule Orden paa Tøjet i en saadan Hurlumhej. Dog vare vi dennegang heldige, da det var meget ordentlige Folk her var. Vi fik l Major med Adjudant, l Feldtwebel, 4 Underofficere, l meget stortalende Regimentstambur og 12 Menige samt l Dusin Heste og nogle Ægtbønder. “7. Westphalische Jæger-Batallion”. Det var smaa kjønne Folk i grøn Uniform med røde Opslag, mørkegraa Bukser og alm. Chakoter. De havde temlig megen Lighed med vore egne Soldater. Ak ja! de kom nok nede fra Dyppel, og droge i Middags herfra nordpaa. Det lader dog til, at Preusserne ogsaa have lidt meget den sidste Stormdag dernede. En af deres egne Officerer har i Vejle fortalt, at de den Dag mistede alene 123 Officerer. Hu, dette rædsomme Myrderi! Nu siges for ganske vist, at Østrigerne skulle gaa imod Fredericia l af de første Dage. O, Gud, stands disse Rædsler!

Agnes Gad var præstedatter og boede nær Børkop. Hendes dagbog bringes på 1864live i samarbejde med Børkop Lokalarkiv, hvor dagbogen ligger, og danmarkshistorien.dk, der udgiver dagbogen samlet på nettet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: