30. april 1864: Situationen mere ugunstig for Danmark i London. Samtidig er Frederica rømmet


Fredericia

Den anden danske flankestilling i Fredericia er opgivet uden kamp. Danmark kan nu koncentere sit forsvar om øerne, mens der forhandles om våbenstilstand i London

På Londonkonferencens første rigtige møde d. 25. april, så situationen ikke helt skidt ud for Danmark. De tyske magter var ikke populære i den engelske hovedstad pga. deres frembusende adfærd. Blandt andet England bakkede derfor op om det synspunkt, at Danmark under en våbenstilstand måtte få lov til at opretholde sin blokade mod de tyske havne, sålænge de tyske magter fortsatte deres besættelse af Jylland. Dette ville have stor betydning for Danmark, da blokaden er den eneste fordel man stadig besidder.

Siden d. 25. er opbakningen til Danmark imidlertid begyndt at skride, da det går op på for de neutrale magter, at Preussen og Østrig ikke vil acceptere blokadens opretholdelse under en våbenstilstand. Den 28. april skrev den engelske premierminister Lord Palmerston til sin udenrigsminister Lord Russell, at danskerne må tvinges til at opgive blokaden for at våbenstilstanden kan forhandles på plads. Og i dag har Dronning Victoria den danske udenrigsminister Quaade i audiens, hvor også hun lægger pres på danskerne. Konferencens næste møde er først 5. maj, men allerede d. 2. maj skal danskerne mødes med den engelske delegation i et privat møde.

Fredericia evakueret

På fronterne i Danmark fortsættes tilbagetoget. I de seneste dage har danskerne evakueret Frederica, hvorved den sidste af de to danske flankestillinger i Jylland er gået tabt. Noget materiel fik man med, mens en del måtte efterlades. Men endnu engang lykkedes det den danske hær at foretage det meste af en tilbagetrækning uden at fjenden opdagede det. Med opgivelsen af Fredericia har Danmark den fordel, at man nu kan koncentere sig om forsvaret af øerne, og pt. er den danske flådeoverlegenhed så stor, at Fyn ikke kan trues. Danmark kan altså trøste sig med, at den militære stilling ikke ser ud til at kunne blive forværret i den nærmeste fremtid.

En ukendt faktor er dog den østrigske flådestyrke, der har passeret den engelske kanal, og som muligvis vil kunne true det danske flådeherredømme. Men her kan Danmark måske håbe på international hjælp. De østrigske flådebevægelser bliver fulgt meget nøje fra engelsk side og England har allerede advaret Østrig mod at trække skibe ind i Østersøen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: