2. maj 1864: Agnes Gads dagbog: Østrigerne og preusserne i nævekamp og skudduel


Ved Gauerslund

Der skulle være tiltagende spændinger mellem de østrigske og preussiske soldater i Danmark. Et sted fra forlyder det, at der har været nævekamp på åben gade. Et andet sted forlyder det, at de lige frem har skudt på hinanden.

Fra Agnes Gads dagbog 2. maj 1864:

Jeg laa endnu i Sengen imorges, da en Vogn fuld af Østrigere rullede ind i Gaarden! Vi faa nu Indkvartering igjen, mindre belejligt for vor Storvadsk! Dog faa vi kun 3 officere m. Tjenere, Heste og nogle ordonantser. Hvad mig personlig angaar, da er jeg i Øjeblikket saa glad for et lille velsignet Brev fra min kjære Anna, at jeg ikke kan lade mig trykke af Smaating idag. Forbittrelsen imellem Preussen og Østrig tiltager stadig. Igaar sloges de med Næverne, saa Blodet flød, paa Vindings Gader. Og inat har der staaet en formelig Fægtning nede paa Brejninge Mølle imellem en preussisk og en østrigsk Feldtvagt, ved hvilken Lejlighed en preussisk Underofficer fik en Kugle i Benet. De østrigske officere, som vare herinde for at bestille Kvarter, stode og rakkede Preusserne af efter bedste Evne, skøndt naturligvis uden al Foranledning fra vor Side. 

I dette Øjeblik paastaaer Rygtet, at Østrigerne paa Torsdag skulle rykke ud (?)

Agnes Gad var præstedatter og boede nær Børkop. Hendes dagbog bringes på 1864live i samarbejde med Børkop Lokalarkiv, hvor dagbogen ligger, og danmarkshistorien.dk, der udgiver dagbogen samlet på nettet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: