2. maj. 1864: Nyt fra London – støtten fra englænderne er vigende …


Den engelske udenrigsminister lord Russell vil egentlig gerne hjælpe Danmark. Han vil bare lige have Frankrig med også.

Den engelske udenrigsminister lord Russell utilfreds med den stejle danske holdning. Til gengæld er danskerne utilfredse med den valne engelske støtte.

Londonkonferencen er i gang, selvom man endnu er ved de indledende drøftelser. Næste møde er 5. maj og det forventes at spørgsmålet om våbenstilstand må blive det væsentligste her. Men på hvilke betingelser? Danmark ønsker en midlertidig våbenstilstand fremfor en tidsubegrænset våbenhvile, da man frygter, at den vil give de tyske magter alt for gode kort på hånden i spillet om hertugdømmerne, nu hvor de har besat disse og store dele af Jylland. Her udover ønsker danskerne at de skal have lov til at opretholde blokaden af de tyske havne, såfremt tyskerne fortsat vil holde Jylland besat. Blokaden er det sidste gode militære kort Danmark har på hånden.

Ved konferencens åbning var der tegn på, at England ville støtte det danske ønske om at opretholde blokaden under en våbenstilstand, men nu er englænderne ved at trække i land. På et møde i dag mellem den danske delegation og den engelske udenrigsminister Lord Russell, er den engelske holdning nu, at man ikke kan forestille sig, at tyskerne vil acceptere en våbenstilstand uden opgivelse af den danske blokade. Englænderne mener dog, at hvis Danmark opgiver blokade, tilbagelevere de erobrede skibe OG overgiver Als til tyskerne, vil de tyske magter muligvis rømme Jylland. Englænderne mener så, at når forhandlingerne for alvor går i gang, vil splittelsen mellem de tyske magter bliver tydeligere og kan udnyttes. Til stor ærgrelse for Lord Russell er den danske delegation ikke imponeret af disse forslag og han udtaler efter mødet, at danskerne er “af det haardeste Stof, som Ærekærhed nogensinde var gjort af”. Uenighederne mellem Danmark og landets bedste ven blandt de neutrale stormagter lover ikke godt for de videre forhandlinger.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: