2. maj 1864: P. Laue Petersen er igen på forpost og står klar til at antænde tjæretønden som advarselssignal


Peter Laue Petersen i uniform 1871

Peter Laue Petersen i uniform 1871

Fra Peter Laue Petersens beretning om de første dage i maj:

Da vi havde ligget 2 dage i Lambjerg, marcherede vi igjen til Byen Kjær, hvor jeg kom i mit gamle Quarter igjen. Der laa vi indtil det blev Aften, saa skulde vi atter paa Forpost. Vi kom ned til Havet at staa Post, undtagen 6 Mand fra højre Fløj skulde op at staa Post ved Tjæretønderne, og da jeg var Fløjmand, kom jeg til staa Post ved en Tjæretønde lige tæt ved Gaarden Rønhave, der stod nemlig en Række Tjæretønder hele Linjen langs fra Rønhave indtil Sønderborg. Disse Tønder vare opstillede paa en høj Steilas, hvor der var en Trappe anbragt, saa vi kunde gaa op til Tjæretønderne og stikke den i Brand naar Preusserne vilde indtage Als. Men denne Gang kom Tjæretønden ikke i Brand, det var den 2.Maj. Den 3. og 4. laa vi igjen i Byen Kjær. Den 5.Maj kom vi igjen paa Forpost.

Peter Laue Petersen var soldat under krigen i 1864 og skrev løbende dagbog om sine oplevelser. Hans beretninger om disse oplevelser bringer vi her på 1864live i stil med de øvrige dag-til-dag-opdateringer. Dagbogsoptegnelserne fra 1864 afskrev Peter Laue Petersen som 67-årig i 1908 i en beretning “til et minde om mig for mine Efterkommere”, og det er denne, der i citatform udgives på 1864live.

De to første sider af Peter Laue Petersens beretning. De første linjer lyder: "Hvad jeg undertegnede har oplevet i Krigen mellem Tyskland og Danmark 1864 afskreven efter en Dagbog, som jeg havde skrevet med Blyant hver dag i Krigen, nu Boelsaftægts-mand, til et minde om mig for mine Efterkommere. Peter Laue Petersen født i Sarup 1841 den 4 de September Dagbogen faar jeg afskreven 1908 da er jeg 67 Aar gammel."

De to første sider af Peter Laue Petersens beretning. De første linjer lyder: “Hvad jeg undertegnede har oplevet i Krigen mellem Tyskland og Danmark 1864 afskreven efter en Dagbog, som jeg havde skrevet med Blyant hver dag i Krigen, nu Boelsaftægts-mand, til et minde om mig for mine Efterkommere.
Peter Laue Petersen
født i Sarup 1841 den
4 de September
Dagbogen faar jeg afskreven
1908 da er jeg 67 Aar gammel.”

De oprindelige dagbogsoptegnelser fra 1864 er gået tabt, men beretningen fra 1908, der oprindeligt er skrevet med gotisk håndskrift, findes i Lysabild Sognehistoriske Arkiv på Als. Peter Laue Petersen selv stammede fra Sarup på Als, var født den 4. september 1841 og døde i hjemmet i Sarup den 23. maj 1919.

Du kan læse mere om dagbogsberetningerne her.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: