7. maj 1864: P. Laue Petersen indkvarteres ved Rønhave og må bygge sit eget sted at sove


Peter Laue Petersen i uniform 1871

Peter Laue Petersen i uniform 1871

Fra Peter Laue Petersens beretning om den 7. maj:

Om Eftermiddagen stillede vi Kl. 5 med fuld Oppakning. Der stod vi i 2 Timer og ventede paa Ordre. Da den kom, marcherede vi ud til Rønhave paa Forpost der omkring. Ved Rønhave var der ikke mange Barakker, saa vi maatte selv lave os Lejligheder til at sove i og ligeledes beskytte os for Regnen, og den lavede vi paa en nem Maade. Vi huggede Stænger af inde i Arnkildskov og dem satte vi op mod de høje Digekamre der i Rønhavekobbel. Saa strøede vi Halm langs hen ad Digegrøften og oven over Stængerne strøede vi et godt law Halm, saa var Lejligheden færdig. Indgangen var fra begge Ender, men Aabningen var ikke større, end vi maatte krybe paa alle fire. Lejligheden havde en Længde paa 20-30 Favne, men snæver var den. Fra Vagtstuen blev vi udraabt. Jeg havde engang en spas. Det var en Nat, det regnede stærkt, og jeg var krøben langt ind i Lejligheden for at beskytte mig mod Regnen og var sovet godt ind, men naar man sover, gaar Tiden hurtig og Tiden var kommen, at jeg igjen skulde staa Post, og de raabte mit Nummer. Jeg hørte det godt, men holdt mig rolig. De andre marcherede paa Post og jeg kom ikke med, men da det saa blev Dag, kom vi jo alle ud af Hulen og mine Kammerat var lynende gal, da jeg næste gang løste ham af, han maatte staa i 4 Timer, mens jeg sov. Jeg undskyldte mig med, at jeg ikke havde hørt de raabte mig ud.

Peter Laue Petersen var soldat under krigen i 1864 og skrev løbende dagbog om sine oplevelser. Hans beretninger om disse oplevelser bringer vi her på 1864live i stil med de øvrige dag-til-dag-opdateringer. Dagbogsoptegnelserne fra 1864 afskrev Peter Laue Petersen som 67-årig i 1908 i en beretning “til et minde om mig for mine Efterkommere”, og det er denne, der i citatform udgives på 1864live.

De to første sider af Peter Laue Petersens beretning. De første linjer lyder: "Hvad jeg undertegnede har oplevet i Krigen mellem Tyskland og Danmark 1864 afskreven efter en Dagbog, som jeg havde skrevet med Blyant hver dag i Krigen, nu Boelsaftægts-mand, til et minde om mig for mine Efterkommere. Peter Laue Petersen født i Sarup 1841 den 4 de September Dagbogen faar jeg afskreven 1908 da er jeg 67 Aar gammel."

De to første sider af Peter Laue Petersens beretning. De første linjer lyder: “Hvad jeg undertegnede har oplevet i Krigen mellem Tyskland og Danmark 1864 afskreven efter en Dagbog, som jeg havde skrevet med Blyant hver dag i Krigen, nu Boelsaftægts-mand, til et minde om mig for mine Efterkommere.
Peter Laue Petersen
født i Sarup 1841 den
4 de September
Dagbogen faar jeg afskreven
1908 da er jeg 67 Aar gammel.”

De oprindelige dagbogsoptegnelser fra 1864 er gået tabt, men beretningen fra 1908, der oprindeligt er skrevet med gotisk håndskrift, findes i Lysabild Sognehistoriske Arkiv på Als. Peter Laue Petersen selv stammede fra Sarup på Als, var født den 4. september 1841 og døde i hjemmet i Sarup den 23. maj 1919.

Du kan læse mere om dagbogsberetningerne her.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: