12. maj 1864: Agnes Gads dagbog: Østrigerne bruger kommen til kalvesteg!


Ved Gauerslund

Det forlyder, at de fleste tyskere skal forlade Jylland som følge af våbenstilstanden. Selvom Agnes glæder sig over udsigten til dette, så har hun nu alligevel været glad for den nuværende østrigske indkvartering, der mest af alt passer sig selv. Men de har godt nok nogle mærkelige vaner i køkkenet.

Fra Agnes Gads dagbog 12. maj 1864:

Mange forskjellige Rygter gaa om Vaabenstilstanden. Nogle sige, at 5000 Mand skulle blive liggende her ved Fredericia, de andre ud af Jylland? At en lille Søtræfning har fundet Sted ved Helgoland er vist, og 3 danske Fregatter have bestaaet sejerig mod den tydske Eskadre. Skulle vi beholde Indkvartering, ønske vi blot, at de Samme maa blive liggende her da de ere overordentlig nøjsomme og ordentlige. Deres Madlavning og besynderlige Retter, dem Hr. Adelbert (Kokken) er meget stiv i, more Pigerne kosteligt og imellem os Andre med. Iaftes bad han om Noget, han vilde bruge til en Kalvesteg; Ingen af os kunde forstaa ham eller fatte, hvad han mente, gjættede og gjættede! Saa var det Kommen!

Aften: Naa, det er glædelige Udsigter! Vor rare Indkvartering skal bort imorgen, for at give Plads for Gemsejægerne. Disse ville nok saa lægge dem til Ro her i den Maaned, Vaabenstilstanden varer. En Brigade skal fordeles paa Pjedsted, Gaarslev og Gauerslund med mellemliggende Byer. Disse skulle vi Beboere selv føde med fersk Kjød, Vin og godt Øl o.s.v., medens derimod Leverencerne nok høre op. 

De Andre komme netop hjem fra Pjedsted, hvor Fru Jacobsen er overordentlig syg, Saa de kjære Venner ret have det sørgeligt! Nu skulle ogsaa de have ny og besværlig Indkvartering! Gine med sin lille Dreng var der; hun og Sofie skiftes til at vaage ved Moderen. Det er mageløs sørgeligt og trykkende under disse Forhold!

Agnes Gad var præstedatter og boede nær Børkop. Hendes dagbog bringes på 1864live i samarbejde med Børkop Lokalarkiv, hvor dagbogen ligger, og danmarkshistorien.dk, der udgiver dagbogen samlet på nettet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: