19. maj 1864: P. Laue Petersen er godt indkvarteret trods drillerier fra de øvrige soldater og selskab af rotter


Peter Laue Petersen i uniform 1871

Peter Laue Petersen i uniform 1871

Peter Laue Petersen er, mens der er våbenhvile, indkvarteret i Asserballe på Midtals og fortæller om opholdet:

Da jeg havde lagt der en uges tid, blev jeg og Hans Jørgensen bekjendt med Aftægtsfolkene, det var den gamle Hans Hendrik og hans Kone var en Søster til Hans Dragon. Hun gik med Kager, men flinke Folk var det. Da de havde en tom Seng staaende inde i ”e Dønsk” (Dagligstue), ”den æ som kun te vore Høns kund lig i den!”. Der lagte vi nogle Nætter, men saa blev Datteren syg inde paa Gaarden, og saa maatte hun der ud at ligge i det gamle ”indlot sengsted”. (…) Men Konen sagde: ”I kan godt rede Sengen op ude i min Trælade”. Det var 2 Fag i den samme Lade som vi først lagte i, som blot var skilt fra den anden med et langt ”Skærværk”. Der fik vi saa Sengen opredt ind imod noget gammeel ”Bagvei” (træ til bageovnen). Om Aftenen, da vi skulde til Sengs og havde ligget en Tid, begyndte Soldaterne over fra den anden Lade at bombardere os med Halm, som de svøbte sammen i saadanne runde ”Bosler” og om et Øjeblik var vi overdænget med Halm. Vi holdt os blot rolig, thi havde vi bleven gale, havde det bleven meget værre. Vi troede nok, de blev kjede, naar vi blot tiede stille, og omsider blev alt rolig og vi sov ind, men Søvnen varede ikke ret længe, før vi blev vækket af en Deel Rotter, som kom ud af Bagveien og løb over Dynen til os, men vi puttede Hovedet ned under Dynen og lod Rotterne løbe.

Peter Laue Petersen var soldat under krigen i 1864 og skrev løbende dagbog om sine oplevelser. Hans beretninger om disse oplevelser bringer vi her på 1864live i stil med de øvrige dag-til-dag-opdateringer. Dagbogsoptegnelserne fra 1864 afskrev Peter Laue Petersen som 67-årig i 1908 i en beretning “til et minde om mig for mine Efterkommere”, og det er denne, der i citatform udgives på 1864live.

De to første sider af Peter Laue Petersens beretning. De første linjer lyder: "Hvad jeg undertegnede har oplevet i Krigen mellem Tyskland og Danmark 1864 afskreven efter en Dagbog, som jeg havde skrevet med Blyant hver dag i Krigen, nu Boelsaftægts-mand, til et minde om mig for mine Efterkommere. Peter Laue Petersen født i Sarup 1841 den 4 de September Dagbogen faar jeg afskreven 1908 da er jeg 67 Aar gammel."

De to første sider af Peter Laue Petersens beretning. De første linjer lyder: “Hvad jeg undertegnede har oplevet i Krigen mellem Tyskland og Danmark 1864 afskreven efter en Dagbog, som jeg havde skrevet med Blyant hver dag i Krigen, nu Boelsaftægts-mand, til et minde om mig for mine Efterkommere.
Peter Laue Petersen
født i Sarup 1841 den
4 de September
Dagbogen faar jeg afskreven
1908 da er jeg 67 Aar gammel.”

De oprindelige dagbogsoptegnelser fra 1864 er gået tabt, men beretningen fra 1908, der oprindeligt er skrevet med gotisk håndskrift, findes i Lysabild Sognehistoriske Arkiv på Als. Peter Laue Petersen selv stammede fra Sarup på Als, var født den 4. september 1841 og døde i hjemmet i Sarup den 23. maj 1919.

Du kan læse mere om dagbogsberetningerne her.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: