20. maj 1864: Agnes Gads dagbog: Agnes bliver (næsten!) inviteret ud af østrigske soldater


Ved Gauerslund

Agnes slap med nød og næppe fra at blive inviteret med til bal af de østrigske soldater, der er indkvarteret på Gauerslund præstegård. Heldigvis.

Fra Agnes Gads dagbog 20. maj 1864:

Sofie og jeg fik igaar en rigtig Forskrækkelse. Netop, som vi havde det omtalte Tydskerbal i Hovedet, hørte vi, at der ude i Kjøkkenet var en ganske usædvanlig Travlhed imellem Bagerne, som lavede storartede Portioner sammen, bagte og bagte. (De bage ved Damp. Det vil sige, de gjøre vores lille Stegeovn aldeles gloende hed, og overøse den derpaa, idet Hvedebrødet sættes ind, med flere Spande koldt Vand. Dampen heraf giver Brødet en behagelig lys og blød Skorpe, – men Maaden er just ikke brændebesparende!) Ved al deres Bagning igaar, fortalte de saa Pigerne, at der, som iaftes, skulde være et Bal paa Nebbegaard, hvortil de østrigske Officerer havde fra Fyen af indbudt de danske, og derfor vilde invitere Egnens Damer. Det vilde være meget ubehageligt atter at fornærme vore galante Baroner; men tage paa Bal med dem, om man saa kunde træffe Kongen selv, kunde vi naturligvis ikke! Dog det Hele opløstes paa en saare behagelig Maade, idet Ballet blev i Maanen, og Brødet fortæredes af udelukkende Østrigere ved en Koncert iaftes i Gaarslev Skov!

Agnes Gad var præstedatter og boede nær Børkop. Hendes dagbog bringes på 1864live i samarbejde med Børkop Lokalarkiv, hvor dagbogen ligger, og danmarkshistorien.dk, der udgiver dagbogen samlet på nettet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: