23. maj 1864: Den danske regering drøfter sin holdning til de engelske delingsforslag


dd

I London tyder det nu på, at England den 28. maj officielt vil fremsætte et forslag om at dele Slesvig ved Slien-Dannevirke. Både den danske og den tyske holdning til forslaget er dog endnu uklar.

Den engelske udenrigsminister og den danske delegation ved Londonkonferencen har drøftet, hvordan et eventuelt delingsforslag fra Engelsk side kunne se ud, og der begynder at tegne sig et forslag om at dele Slesvig ved en linje langs Dannevirke og floden Slien. En sådan deling vil give Danmark det meste af Slesvig og samtidig bevare det væsentlige forsvarsværk på danske hænder.

I dag drøftes de engelske tanker så i et statsråd i København, uden at man dog kan nå frem til en klar holdning. Kong Christian 9. er modstander af at tænke i nogen form for afståelser og ser hellere en personalunion mellem Danmark og et samlet tysk Slesvig-Holsten med ham som konge og hertug. Konseilspræsident Monrad mener dog, at det nu er et spørgsmål om enten at gå ind på en afståelse eller at fortsætte krigen. Dette fraråder den nye krigsminister Reich kraftigt, og Christian 9. forlanger herefter beslutningen udsat. Det står mere og mere klart, at splittelsen i den danske regering gør det vanskeligt for Danmark at forfølge en fast kurs på Londonkonferencen.

Efter statsrådsmødet mødes konseilspræsident Monrad med den engelske gesandt i København. Her spørger Monrad, om man kan forvente, at de tyske magter vil gå ind på en deling ved Slien-Dannevirke, og gesandten svarer, at planen er godkendt på et møde mellem de neutrale og de tyske magter. Her har den engelske gesandt dog fået noget kraftigt galt i halsen. Der er nemlig her til morgen netop holdt et møde i London mellem de neutrale og de tyske magter. På mødet informerede den engelske udenrigsminister lord Russell om, at England vil fremsætte en delingsplan den 28. maj med en deling ved Slien-Dannevirke. Til dette svarer de tyske magter, at de vil kunne gå med til, at Slesvig deles, men ikke at det bliver ved Slien-Dannevirke.

Både den danske og den tyske holdning til Russells delingsplan er altså fortsat uklar.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: