23. – 24. maj 1864: Agnes Gads dagbog: Civilbefolkningen har været udsat under krigen – sygdom, død og afbrændte gårde


Ved Gauerslund

Agnes og hendes familie er indtil videre kommet nogenlunde nådigt igennem krigen. Men mange på egnen har lidt overordenligt under de barske forhold.

Fra Agnes Gads dagbog 23. maj 1864:

Fredags Eftermiddags var jeg ovre i Pjedsted, for at sé til den stakkels Fru Jacobsen. Jeg traf hende saa daarlig, at jeg ikke venter at se hende igjen. De vare Alle meget bedrøvede. Jeg er saa betaget deraf siden; det er saa alvorlig en Tid i enhver Henséende. I Lørdags var det maaske en Smule bedre, – siden uforandret. Døttrene ere anstrængte af Nattevaagen og Taarer; o, de kjære Venner! Der er saa meget Sørgeligt. Da vi forleden kjørte hjem fra Kolding, kom vi forbi en rygende Brandtomt af en stor Gaard i Kongsted. Nu iforgaars brændte Kjersgaard af. De stakkels Folk havde mistet to Børn, som paa een Gang den Dag begravedes. De to andre skulle være syge, – det er haardt. O, der flyde mange Taarer i Danmark i denne Tid; Herre! sé dog i Miskundhed til os! Paa Fredag skal jo nu, om Gud vil, Sofie Petersen have Bryllup! Min 20aarige Veninde; o, hvor tomt, at være saa langt borte! Nu imorgen pakke vi vore Smaating ind og skrive til hende. Det er Vaabenhvilen da god for, at hun dog kan faa vor Hilsen!

Vi vente nu vor kjære Elisa; jeg haaber paa Torsdag kommer hun. Hendes Brev var rigtignok lidt uklart; – og endnu værre er, at Frits halvt havde arangeret at rejse til Holstebro samtidigt, og skrevet derom; men vi haabe dog nu, hun kommer; o, det kan vist gjøre lidt godt! Det er saa sørgelig en Tid; – lyt, nu gaaer Apellen!

Fra Agnes Gads dagbog 24. maj 1864:

Igaar døde vor kjære Fru Jacobsen i Pjedsted Præstegaard. Fader og jeg vare derovre. Begravelsen er bestemt til paa Tirsdag den 31. ds.

Agnes Gad var præstedatter og boede nær Børkop. Hendes dagbog bringes på 1864live i samarbejde med Børkop Lokalarkiv, hvor dagbogen ligger, og danmarkshistorien.dk, der udgiver dagbogen samlet på nettet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: