6. juni 1864: Nyt fra London – våbenstilstanden er forlænget, men skal Danmark nu indtræde i Det Tyske Forbund?!


HertugdømmetSønderjylland-delingslinjer5

En ny grænsemulighed nævnes nu uofficielt i London (grøn). Ideen er ikke præcist beskrevet, men den går på en grænse, der giver Flensborg med opland til Danmark, og som muligvis trækkes over til Husum. De danske forhandlere er ikke afvisende overfor ideen, og det lader også til der er en mulighed for fransk-engelsk fællesoptræden i sagen. Og der skal givetvis pres til fra de neutrale magter, hvis tyskerne skal godtage den.

Det har været en dramatisk dag i London. Tidligere på dagen var der det planlagte møde på Londonkonferencen, hvor flere frygtede at det skulle komme til et sammenbrud i forhandlingerne. Mødet starter med generelle hensigtstilkendegivelser, men da den engelske udenrigsminister Lord Russell gør klar til at læse de neutrale magters forslag op, beder den danske udenrigsminister Quaade om en samtale med Russell. Mens de øvrige deltagere spiser frokost mødes Quaade og Russell, og her lykkes det Quaade at overtale Russell til ikke at fremlægge de neutrales forslag. Da konferencen genoptages kan Quaade til gengæld meddele, at mens den danske regering egentlig ikke kan acceptere en forlængelse af våbenstilstanden, når der ikke var fælles forståelse for en nye grænse, vil regeringen tilbyde en to ugers forlængelse. De tyske magter havde ønsket en længere forlængelse, men tager det danske tilbud til efterretning.

Og så når man ikke mere, men det er ikke så skidt for Danmark. Det er lykkedes at afværge de neutrale magters forslag, der udskød fastsættelsen af grænsen, og man har også undgået at England officielt har forladt sit forslag om en grænse ved Slien. Efter mødet taler den danske udenrigsminister igen med sin engelske kollega, og her spørger Russell, om Danmark vil kunne acceptere en mellemlinje Flensborg-Husum, der giver Flensborg til Danmark, hvis England og Frankrig garanterer at de vil yde materiel støtte til Danmark såfremt de tyske magter afviser. Quaade svarer at han tror den danske regering ville gå ind på dette. Der er altså chancen for en grænse syd om Flensborg med engelsk opbakning, men det er afhængigt af, om England kan få Frankrig med på planen.

Netop Frankrig har tøvet med at ville forpligte sig til noget som helst, men måske en anden udvikling i dag kan vende stemningen. Her til eftermiddag når den nyhed frem til London, at Rusland har opfordret Danmark til at indtræde i Det Tyske Forbund! Det får både det franske og det engelske diplomati til at reagere. De beder om uddybende oplysninger fra Rusland samtidig med at de understreger overfor de tyske magter, at de ikke kan godtage en sådan løsning på konflikten. Denne nye udvikling får også Frankrig til mere seriøst at overveje en fællesoptræden med England til sikring af en Flensborg-grænse, så måske der alligevel kan komme en fornuftig udgang på det hele for Danmark.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: