7. juni 1864: Planen om dansk indtræden i Det Tyske Forbund har næppe gang på jord


Mens

Mens ideen om en grænsedragning syd om Flensborg stadig er uofficielt i spil, har dagens drøftelser i London mere drejet sig om ideen om en dansk indtræden i Det Tyske Forbund.

Efter gårsdagens møde på Londonkonferencen kom der nyt til London om, at Rusland havde foreslået at hele Danmark kunne optages i Det Tyske Forbund. Det afstedkom skarpe reaktioner fra både fransk og engelsk side, og det er da nu også blevet præciseret fra russisk side, at forslaget ikke er et officielt russisk forslag, men er et forslag udarbejdet af den danske gesandt i Rusland Otto Plessen. Både Frankrig og England bliver beroliget af disse forsikringer selvom flere diplomater føler sig overbeviste om, at Plessens forslag også må have haft, i det mindste uofficiel, russisk opbakning.

Der er i virkeligheden heller ikke mange, der synes om forslaget. Frankrig, England og Sverige er naturligvis kraftigt imod, da det vil forrykke den europæiske magtbalance afgørende, og betyde fuld tysk kontrol med indsejlingen til Østersøen. Kræfter i Rusland og de konservative i Danmark ser det imidlertid som et måske tåleligt alternativ til opsplitning af den danske helstat. Østrig er ikke afvisende overfor ideen, mens Bismarck synes mere tvivlende. For Bismarck står det klart at planen er en rød klud i hovedet på England og Frankrig, og han er heller ikke sikker på, at han ønsker et tysk forbund, hvor den dansk-tyske nationalitetsstrid er flyttet ind.

For de danske nationalliberale, der stadig dominerer politikken i Danmark, er ideen naturligvis skandaløs. Så hellere en skandinavisk union, hvis Danmark endelig skal sælge sig selv. En skandinavisk union med deltagelse af “rest” Danmark synes på mange måde også at være en mere reel mulighed. Som sagt er der mange nationalliberale der ikke er fremmede for ideen, og også Frankrig støtter planerne, da Napoleon III længe har ønsket en skandinavisk union, som modvægt til Det Tyske Forbund. Faktisk opfordrede den franske gesandt i Stockholm i går den svenske udenrigsminister til at gribe chancen, hvis der udbryder revolution i København, og virkeliggøre ideen om et samlet Skandinavien.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: