9. juni 1864: Nyt møde i London – våbenstilstanden forlænges 14 dage


 [På grund af et brud på telegrafforbindelsen til London er denne beretning først nået redaktionen d. 11. juni. Vi beklager forsinkelsen over for vores læsere – red.]

Mens

Forhandlingerne i London har den seneste tid været præget af spørgsmålet om Slesvigs deling, selvom der også kort blev kastet grus i maskineriet da Rusland foreslog at Danmark kunne indtræde i Det Tyske Forbund. Men i dag er der så et nyt officielt konferencemøde, der starter med spørgsmålet om våbenstilstandens forlængelse. Danmark har foreslået en forlængelse på 14 dage, da man ikke ønsker en langvarig pause i krigshandlingerne, der vil fjerne presset på de neutrale magter for at finde en løsning. Bismarck ser derimod en fordel i, at forhandlingerne bliver så langstrakte som muligt, og han havde derfor hellere set en længere våbenstilstand. For ikke at fremstå for krigerisk, vælger han dog at lade den preussiske delegation godtage forslaget om en 14 dages forlængelse, selvom han er utilfreds med at det ikke blev længere.

Herefter udspiller der sig et diskussion af de to forslag der officielt ligger på bordet: Det engelske forslag om en grænse ved Slien og det tyske forslag om en Aabenraa-Tønder grænse. Diskussionen drejer sig i høj grad om baggrunden for det tyske forslag, og de neutrale magter spørger ind til, hvorfor forslaget er ført frem. Den østrigske repræsentant forklarer, at de tyske magter oprindeligt gik i krig for hertugdømmernes udvidede selvstændighed indenfor den danske stat, men da dette viste sig uigennemførligt kræver man nu adskillelse. Som kompensation for Lauenborg kan Danmark så får det område af Slesvig, der ligger nord for Aabenraa-Tønder linjen. Repræsentanten for Det Tyske Forbund foreslår en afstemning i Slesvig, men de neutrale magter påpeger, at Forbundet ikke har nogen formelle rettigheder mht. Slesvig. Endelig nævner de tyske magter at en grænse nord om Flensborg og til Tønder, vil give megen mere mening for Danmark både nationalt og militært, end en grænse ved Slien. Til dette svarer danskerne, at nationaliteten i de blandede dele af Slesvig i overvejende grad er dansk.

Og så når man atter engang ikke længere. Der er stadig ikke bragt noget konkret på banen om et kompromisforslag mellem de tyske underhåndsforslag om Flensborg-Tønder og det danske ønske om en grænse ved Slien. Men mødet viser Danmark, at de neutrale stadig er villige til at bakke mange af de danske synspunkter op ved at påpege urimelighederne i de tyske krav.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: