10. jun. 1864: P. Laue Petersen vender tilbage til det tidligere kvarter efter forlængelsen af våbenhvilen og afventer et nyt angreb fra preusserne


Peter Laue Petersen i uniform 1871

Peter Laue Petersen i uniform 1871

Fra Peter Laue Petersens beretning:

Den 10.Juni marcherede vi derfra [Sundsmarkbarakkerne, red.] til Adserballe, hvor vi kom i vort gamle Quarter igjen, og alt var igjen ved det gamle med Tjenesten, men vi gik og ventede, for vi vidste nok, naar Vaabenhvilen var udløben, thi den var bleven forlænget 14 dage, til der vilde forestaa os en haard Kamp, naar Preusserne vilde tage Als, for det var jo tydelig nok at se, at denne Stilling vi havde her paa Als, var meget værre end paa Dybbøl-bjerge. Her havde Fjenden en udmærket Stilling til at stille deres Kanoner op paa Dybbøl-bjerge, hvor de kunde overdænge os med Granater langt ind paa Als, hvor det var en Umulighed for os at blive, thi alle Gaarde og Huse blev nedskudt og afbrændt, og Dækning havde vi ingen anden end Løbegraverne, men vi sagde til hverandre; ”Det kan ikke nytte at tænke paa det (den Dag den sorg)”.

Peter Laue Petersen var soldat under krigen i 1864 og skrev løbende dagbog om sine oplevelser. Hans beretninger om disse oplevelser bringer vi her på 1864live i stil med de øvrige dag-til-dag-opdateringer. Dagbogsoptegnelserne fra 1864 afskrev Peter Laue Petersen som 67-årig i 1908 i en beretning “til et minde om mig for mine Efterkommere”, og det er denne, der i citatform udgives på 1864live.

De to første sider af Peter Laue Petersens beretning. De første linjer lyder: "Hvad jeg undertegnede har oplevet i Krigen mellem Tyskland og Danmark 1864 afskreven efter en Dagbog, som jeg havde skrevet med Blyant hver dag i Krigen, nu Boelsaftægts-mand, til et minde om mig for mine Efterkommere. Peter Laue Petersen født i Sarup 1841 den 4 de September Dagbogen faar jeg afskreven 1908 da er jeg 67 Aar gammel."

De to første sider af Peter Laue Petersens beretning. De første linjer lyder: “Hvad jeg undertegnede har oplevet i Krigen mellem Tyskland og Danmark 1864 afskreven efter en Dagbog, som jeg havde skrevet med Blyant hver dag i Krigen, nu Boelsaftægts-mand, til et minde om mig for mine Efterkommere.
Peter Laue Petersen
født i Sarup 1841 den
4 de September
Dagbogen faar jeg afskreven
1908 da er jeg 67 Aar gammel.”

De oprindelige dagbogsoptegnelser fra 1864 er gået tabt, men beretningen fra 1908, der oprindeligt er skrevet med gotisk håndskrift, findes i Lysabild Sognehistoriske Arkiv på Als. Peter Laue Petersen selv stammede fra Sarup på Als, var født den 4. september 1841 og døde i hjemmet i Sarup den 23. maj 1919.

Du kan læse mere om dagbogsberetningerne her.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: