16. juni 1864: Situationen i London er uklar. England har bragt forslag om voldgift frem.


Mens

Muligheden for en kompromisgrænse mellem de danske og tyske forslag er ikke rykket nærmere. I stedet overejer England nu at foreslå, at grænsedragningen overlades til en voldgiftsmand, men hverken danskerne eller tyskerne er imponerede af ideen.

For nogle dage siden lykkedes det i London at få våbenstilstanden forlænget til 26. juni. Samtidig var der dog ikke udsigt til, at der kunne findes et kompromis mellem det danske ønske om at dele Slesvig ved Slien, og så det tyske om at dele ved Aabenraa-Tønder. Dog var der begyndt at tegne sig muligheden om en grænse syd om Flensborg og så til Husum. Den ville muligvis være acceptabel for danskerne, og i den engelske regeringsledelse overvejede man også, at dette grænseforslag kunne blive et engelsk “krav”, forstået på den måde, at sagde tyskerne nej ville England yde “materiel” støtte til Danmark under en fortsættelse af krigen.

I dagene efter mødet d. 9. juni bliver det imidlertid klart for den engelske regering, at de står alene med forslaget blandt de neutrale magter. Frankrig vil ikke binde sig til at støtte et engelske ultimatum, da kejser Napoleon ikke vil risikere en europæisk storkrig, hvor Frankrig får de hårdeste slag, for at sikre Danmark en lille bid mere af Slesvig. Den engelske udenrigsminister Lord Russell udkaster herefter en ny plan, hvor de krigende parter indgår en fred og grænsen herefter fastsættes ved voldgift (man kunne fx forestille sig den franske kejser som voldgiftsmand). Går Danmark ind for dette forslag, men ikke tyskerne vil England måske overveje at gribe ind på dansk side. Igen har den engelske udenrigsminister dog store problemer med at sikre opbakning i sin egen regering til at true med engelsk indgriben. Dronning Victoria og hendes støtter i regeringen er modstandere af enhver engelsk trussel om magtanvendelse.

I den danske delegation er man også i syv sind, men man er ikke imponerede af det engelske voldgiftsforslag, sålænge det hverken bakkes op af en klokkeklar engelsk garanti om indgreb eller kan garantere Danmark en grænse syd om Flensborg. Den danske regering meddeler i dag delegationen i London, at man ikke kan antage det engelske forslag, hvis det ikke ændres. Heller ikke på preussisk side har man meget tilovers for de engelske planer, og her holder Bismarck stadig fast i sit forslag om en vejledede folkeafstemning i Slesvig, hvilket er uantageligt for ikke bare England og Danmark, men også for Preussens allierede Østrig. Næste konferencemøde er d. 18. juni. Det er endnu uklart om England her vil stille sit voldgiftsforslag, men hvad enten det stilles eller ej, er det vanskeligt at se at de stridende parter er rykket tættere på hinanden. Eneste udvej for at undgå, at forhandlingerne bryder sammen synes efterhånden at være, enten at England sætter sin magt ind på at gennemføre en linje et godt stykke syd om Flensborg, eller at Danmark bøjer af, og slår sig til tåls med en grænse nord om byen og til Tønder i vest.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: