23. jun. 1864: P. Laue Petersen må efter våbenhvilens udløb tage tårevædet afsked med sit indkvarteringssted og er om aftenen igen på forpost


Peter Laue Petersen i uniform 1871

Peter Laue Petersen i uniform 1871

Peter Laue Petersen fortæller:

Dagen kom, den 23.Juni var Vaabenhvilen udløben, og den Dag marcherede vi fra Adserballe. Vort gamle Aftægtskone havde Dagen i Forvejen bagt Pandekager til mig og H. Jørgensen, som vi skulde have med paa Marchen, thi hun sagde; ”Maaske er det den sidste i faar, og saa trillede Taarerne ned ad Kinderne paa hende, det gamle Skind, thi hun holdt meget af os. Afmarchen gik for sig Klokken 2 om Natten. En hel Del Sevilfolk var paa Benene for at tage Afsked med os. Vi havde nu ligget der i 5 Uger og havde mange bekjendte. For mange blev det og sidste Gang. Regnen øsede ned og vi blev gjennemvaade inden vi naade Sundsmarkbarakkerne. Lidt hen paa Formiddagen skulde vi have Forestilling for Oberst Hofman. Da vi var færdig dermed, blev vi i Barakkerne til det var Aften, saa marcherede vi ud til Rønhave og havde Forpost der. Klæderne maatte vi tørre paa Kroppen. Om Aftenen blev vi afløst af 7.Regiment og marcherede tilbage til Sundsmarkbarakkerne, hvor vi laa om Natten.

Peter Laue Petersen var soldat under krigen i 1864 og skrev løbende dagbog om sine oplevelser. Hans beretninger om disse oplevelser bringer vi her på 1864live i stil med de øvrige dag-til-dag-opdateringer. Dagbogsoptegnelserne fra 1864 afskrev Peter Laue Petersen som 67-årig i 1908 i en beretning “til et minde om mig for mine Efterkommere”, og det er denne, der i citatform udgives på 1864live.

De to første sider af Peter Laue Petersens beretning. De første linjer lyder: "Hvad jeg undertegnede har oplevet i Krigen mellem Tyskland og Danmark 1864 afskreven efter en Dagbog, som jeg havde skrevet med Blyant hver dag i Krigen, nu Boelsaftægts-mand, til et minde om mig for mine Efterkommere. Peter Laue Petersen født i Sarup 1841 den 4 de September Dagbogen faar jeg afskreven 1908 da er jeg 67 Aar gammel."

De to første sider af Peter Laue Petersens beretning. De første linjer lyder: “Hvad jeg undertegnede har oplevet i Krigen mellem Tyskland og Danmark 1864 afskreven efter en Dagbog, som jeg havde skrevet med Blyant hver dag i Krigen, nu Boelsaftægts-mand, til et minde om mig for mine Efterkommere.
Peter Laue Petersen
født i Sarup 1841 den
4 de September
Dagbogen faar jeg afskreven
1908 da er jeg 67 Aar gammel.”

De oprindelige dagbogsoptegnelser fra 1864 er gået tabt, men beretningen fra 1908, der oprindeligt er skrevet med gotisk håndskrift, findes i Lysabild Sognehistoriske Arkiv på Als. Peter Laue Petersen selv stammede fra Sarup på Als, var født den 4. september 1841 og døde i hjemmet i Sarup den 23. maj 1919.

Du kan læse mere om dagbogsberetningerne her.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: