25. juni 1864: Alt er slut i London og i morgen bryder krigen ud igen!!


Mens

Londonkonferencens mange grænseideer kom aldrig tæt nok på hinanden til at man kunne enes. Og nu bryder krigshandlingerne ud igen.

Den 20. juni besluttede Danmark at afvise det engelsk voldgiftsforslag på Londonkonferencen, og som ventet har det ført til forhandlingernes sammenbrud. Det har ikke engang lykkedes at forlænge den våbenstilstand, der udløber i morgen d. 26. juni.

På konferencenmødet den 22. juni meddelte man fra tysk side, at man kunne acceptere det engelske voldgiftsforslag såfremt det blot drejede sig om mægling. Men de tyske magter ville ikke på forhånd acceptere en voldgiftsafgørelse omkring grænsedragningen. Fra dansk side bliver det blot en simpel afvisning. Den danske delegation har fået instruks om at afvise forslaget om voldgift og i stedet udtale, at man går tilbage til det engelske forslag om en Slien-Dannevirke grænse fra 28. maj. Dette forslag har imidlertid aldrig været accepteret af de tyske magter, og der er slet ingen udsigter til at det gør det nu.

På engelsk side er man fortvivlet over det udsigtsløse resultat, og det drøftes i regeringen om man nu skal tage aktive skridt for at komme Danmark til hjælp. Fx ved at sende den engelske flåde til København. I sidste ende falder alle planerne dog på, at der simpelthen ikke er flertal i den engelske regering til at træde aktivt frem. Premierminister Palmerston og udenrigsminister Russell er måske nok Danmark venligt stemt, men omkring dronning Victoria er der en kreds af indflydelsesrige politikere, der vil undgå krig med Tyskland for næsten enhver pris. Og så er de engelske værter for konferencen fortørnede over både preussernes frækhed og danskernes dorskhed. Udenrigsministeren Lord Russell skriver efterfølgende at de krigsførende parter selv hindrede enhver forståelse: “Østrigerne og Preusserne med Kunstgreb og Udflugter, som deres Skik er, Danskerne ved Stædighed og Dumhed som deres Skik er.”

I dag holdes så det sidste møde på konferencen, men det bliver en ren paradeforestilling, hvor hver side blot oplæser erklæringer, der giver den anden part skylden. Herefter giver man hånd og går hver til sit. Våbenstilstanden udløber i morgen og derved går krigen i gang igen… Hvad det vil ende med er umuligt at sige, men det står næppe ligefor at tro, at Danmark får bedre fredsbetingelser senere. Selvom Danmark nu igen påberåber sig den beskyttelse man har gennem Londontraktaten fra 1852, er det svært at forestille sig, at denne traktat er noget værd efter konferencens sammenbrud. På et møde i går den 24. juni har Østrig og Preussen bestemt, at de forslag man har fremsat på konferencen om deling af Slesvig nu bortfalder. Spørgsmålet er så om målet for de tyske magter nu er hele Slesvig eller måske endnu mere…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: