26. jun. 1864: Agnes Gads dagbog: Fynboerne flygter til Jylland af frygt for invasion af Fyn


Ved Gauerslund

Det lyder som om krigen nærmer sig sin genoptagelse. Rygterne siger, at fynboerne rømmer deres ø af frygt for en tysk invasion.

Fra Agnes Gads dagbog 26. juni 1864:

Inat Klokn. 2 kjørte Oberstlieutnanten til Kolding og kom nu for lidt siden tilbage. Det stærke Røre her tiltog da, – de formelig rendte om mellem hverandre ud og ind! Straks efter kom Oberstlieutnanten ind i Dagligstuen og tog Afsked, da han øjeblikkelig skulde skifte Kvarter. Inat skulle nok de Sidste af det Sæt rejse; de sige, at de skulle tilbage til Ribeegnen, hvorfra de kom; – (de havde jo Hilsen med fra Onkel Elieser i Darum, der nok har levet paa en fortrolig Fod med dem!) Man paastaaer at der er sluttet en Vaabenhvile paa endnu 6 Uger!!!

Man har sagt, at Fyenboere nu i Masse flygte til Jylland, af Frygt for at Fyen skal blive tagen med Storm af Fjenden. Men saa kunne de da rolig tage tilbage igjen en Tid. Det er forresten grueligt med den evige Vaabenhvile, medens Fjenden har det halve Land inde. Saaledes skal vel Alt holdes svævende, indtil Vintren atter kommer, – saa kunne de jo kudske os efter Behag. O, hvor England er en falsk Ven; – dog det er jo ikke Folkets Skyld. Men Gud véed, Krig nu – uden Hjælp – er ogsaa rædsom at tænke sig. Det er jo rén Undergang. Dog Gud vil hjælpe vort stakkels Danmark.

Agnes Gad var præstedatter og boede nær Børkop. Hendes dagbog bringes på 1864live i samarbejde med Børkop Lokalarkiv, hvor dagbogen ligger, og danmarkshistorien.dk, der udgiver dagbogen samlet på nettet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: