29. jun. 1864: P. Laue Petersen og de øvrige tilfangetagne når til Flensborg, hvor de indkvarteres i en kirke


Peter Laue Petersen i uniform 1871

Peter Laue Petersen i uniform 1871

Peter Laue Petersen fortæller efter tilfangetagelsen den 29. juni:

Endelig naaede vi Flensborg By, hen ved Kl. 10 om Aftenen, saa hvilken Tummel der var paa Gaden. Alle Fortovene var fulde af Folk. De vilde give os Kager, Vin, og andre Drikke-varer, men Ulanerne [østrigske soldater, red.] red frem og tilbage og vilde forhindre det. Jeg var saa heldig at faa et Krus fat, som var fyldt med tynd Mad. Jeg satte den strax for Halsen og drak, jeg tror, jeg havde tømt den, men bag ved mig ruskede de i mig og bad, at jeg ikke maatte det alt. Marchen gik langsomt langs Gaden, thi der var prop fuldt af Mennesker. Saa naaede vi op til Nicolaikirken. Der gjorde vi Holdt og Kirkedøren blev aabnet, og vi marcherede ind i den store Kirke indtil den var fuld. I Kirken var der strøet Halm paa alle Gange og mellem alle Bænkerne og rundt om Alteret, og strax smed vi os ned og sov med det samme. Vi var helt udmattede, tænk dig kjære Læser, om Natten i Forvejen havde vi arbejdet til Overgangen begyndte og siden i Kamp i mange Timer og derefter at marchere til Flensborg, cirka 5 Mil uden at faa stort at spise. Saa vi kunde nok sove godt, om det saa var i en Kirke. Der kom Borgere der ind i Kirken med alle Slags Spise, men der var ingen, der kunde nyde noget. Den gamle Bager Krogh har fortalt mig, han var i Lære i den Tid ved en Bager i Flensborg, at de gav alle deres Kager til Fangerne, baade fint og grovt, alt hvad de havde i Butikken.

Peter Laue Petersen var soldat under krigen i 1864 og skrev løbende dagbog om sine oplevelser. Hans beretninger om disse oplevelser bringer vi her på 1864live i stil med de øvrige dag-til-dag-opdateringer. Dagbogsoptegnelserne fra 1864 afskrev Peter Laue Petersen som 67-årig i 1908 i en beretning “til et minde om mig for mine Efterkommere”, og det er denne, der i citatform udgives på 1864live.

De to første sider af Peter Laue Petersens beretning. De første linjer lyder: "Hvad jeg undertegnede har oplevet i Krigen mellem Tyskland og Danmark 1864 afskreven efter en Dagbog, som jeg havde skrevet med Blyant hver dag i Krigen, nu Boelsaftægts-mand, til et minde om mig for mine Efterkommere. Peter Laue Petersen født i Sarup 1841 den 4 de September Dagbogen faar jeg afskreven 1908 da er jeg 67 Aar gammel."

De to første sider af Peter Laue Petersens beretning. De første linjer lyder: “Hvad jeg undertegnede har oplevet i Krigen mellem Tyskland og Danmark 1864 afskreven efter en Dagbog, som jeg havde skrevet med Blyant hver dag i Krigen, nu Boelsaftægts-mand, til et minde om mig for mine Efterkommere.
Peter Laue Petersen
født i Sarup 1841 den
4 de September
Dagbogen faar jeg afskreven
1908 da er jeg 67 Aar gammel.”

De oprindelige dagbogsoptegnelser fra 1864 er gået tabt, men beretningen fra 1908, der oprindeligt er skrevet med gotisk håndskrift, findes i Lysabild Sognehistoriske Arkiv på Als. Peter Laue Petersen selv stammede fra Sarup på Als, var født den 4. september 1841 og døde i hjemmet i Sarup den 23. maj 1919.

Du kan læse mere om dagbogsberetningerne her.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: