29. jun. 1864: P. Laue Petersen tages til fange af preusserne og sejles over Alssund til Sundeved


Peter Laue Petersen i uniform 1871

Peter Laue Petersen i uniform 1871

Fra Peter Laue Petersens beretning efter at han er blevet taget til fange af preusserne og ført væk:

Da vi saa kom ud til Hesthave, kom der en preussisk Soldat hen til mig og vilde have min 3 Pælgflasker. Han havde en lille Flaske fuld af Brændevin, som han tog frem og gav mig, endvidere tog han en stor Kage ud af sin Brødpose og skar den midt over og gav mig den halve. Jeg var godt tjent med den Tuskhandel, da jeg havde tabt min Brødpose, og slet ikke havde noget at spise. Saa gik vi videre ned over Slagmarken, og hvilket Syn. Soldater der laa faldne rundt om paa Marken, og Doctoren var ved at forbinde de saarede. Endelig kom vi ned til Arnkilsøre, det er et Punkt, som gaar lidt ud i Havet. Der var rigtig Overgangstedet. Der havde Preusserne allerede faaet en Del af deres faldne Soldater sammenbaaret i en lang Række. Der skulde vi igjennem en smal Gang lige om ved de mange døde. De sagde til os, at vi maatte ikke træde paa dem. Saa kom vi ned til Vandet, der laa hele Flaaden af Fiskerjoller, som Preusserne havde sejlet over i. Vi fik ordre til at trække vores Strømper af, for Baadene kunde ikke gaa saa langt ind uden at vi maatte vade ud til dem. Vi kom i Baadene saa mange den kunde rumme. En Soldat var Styrmand og vi roede. Det varede ikke længe før vi naade Sottrupskov, som ligger lige over for paa den anden Side. Saa maatte vi ud at vade igjen. Vi gik i til Knæene og Bunden var saa dÿnrig, at det satte sig fast paa Benene. Da vi kom i Land, skulde vi trække Strømperne paa igjen. Benene fik vi ikke videre rengjort. Vi tog en klat Tang og gned det meste af, og saa trak vi Strømperne paa igjen, imens hastede de paa os, de Soldater som eskorterede os. Saa gik Marchen langt op igjennem Skoven. Uden for Skoven var en stor Mark, der havde Preusserne en hel Del Artilleri staaende. Der gjorde vi Holdt, saa pakkede jeg op med den Flaske Brændevin og den halve Kage og den kom os godt tilpas, thi sultne var vi oven paa den Tur. Nu kom jeg først til at tænke paa, at min Fader ingen Penge var kommen med den Dag vi lagte i Sundsmarkbarakkerne, og at jeg ikke havde en Skjilling i min Pung, men da var der en fra Smølmark, Jens Byllemos, som tilbød mig, at jeg kunde laane en Spetsig, fire Mark og halvtreds i vore Penge. Jeg blev glad og tog imod Tilbudet. Vi vidste ikke hvor vi kom hen i Fangenskab.

Peter Laue Petersen var soldat under krigen i 1864 og skrev løbende dagbog om sine oplevelser. Hans beretninger om disse oplevelser bringer vi her på 1864live i stil med de øvrige dag-til-dag-opdateringer. Dagbogsoptegnelserne fra 1864 afskrev Peter Laue Petersen som 67-årig i 1908 i en beretning “til et minde om mig for mine Efterkommere”, og det er denne, der i citatform udgives på 1864live.

De to første sider af Peter Laue Petersens beretning. De første linjer lyder: "Hvad jeg undertegnede har oplevet i Krigen mellem Tyskland og Danmark 1864 afskreven efter en Dagbog, som jeg havde skrevet med Blyant hver dag i Krigen, nu Boelsaftægts-mand, til et minde om mig for mine Efterkommere. Peter Laue Petersen født i Sarup 1841 den 4 de September Dagbogen faar jeg afskreven 1908 da er jeg 67 Aar gammel."

De to første sider af Peter Laue Petersens beretning. De første linjer lyder: “Hvad jeg undertegnede har oplevet i Krigen mellem Tyskland og Danmark 1864 afskreven efter en Dagbog, som jeg havde skrevet med Blyant hver dag i Krigen, nu Boelsaftægts-mand, til et minde om mig for mine Efterkommere.
Peter Laue Petersen
født i Sarup 1841 den
4 de September
Dagbogen faar jeg afskreven
1908 da er jeg 67 Aar gammel.”

De oprindelige dagbogsoptegnelser fra 1864 er gået tabt, men beretningen fra 1908, der oprindeligt er skrevet med gotisk håndskrift, findes i Lysabild Sognehistoriske Arkiv på Als. Peter Laue Petersen selv stammede fra Sarup på Als, var født den 4. september 1841 og døde i hjemmet i Sarup den 23. maj 1919.

Du kan læse mere om dagbogsberetningerne her.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: