29. juni 1864: Live opdatering fra Als: Danskerne er slået på flugt og Sønderborg er erobret af preusserne. Danskerne trækker sig nu tilbage til Kegnæs, hvorfra man vil evakuere øen. Als er tabt


Preusserne har i nat invaderet Als, og de danske styrker er eftertrykkeligt blevet slået på slagmarken. Den preussiske overmagt har simpelthen været for stor. Heller ikke det danske panserskib, Rolf Krake, som preusserne ellers frygtede, formåede at gøre en forskel.

Oversigt over kamphandlingerne på Als. Markeret er punkterne for den preussiske overgang, overordnede placeringer for træfninger og slag samt den generelle retning for den danske tilbagetrækning.

Oversigt over kamphandlingerne på Als. Markeret er punkterne for den preussiske overgang, overordnede placeringer for træfninger og slag samt den generelle retning for den danske tilbagetrækning.

De danske styrker på Als har ellers kæmpet heroisk og med stor dødsforagt. Man har sat flere modangreb ind over for de fremstormende preussere, men uden virkning. Nu har danskerne trukket sig tilbage over hele linjen. Det eneste, der er tilbage for general Steinmann og kommandoen på Als, er, at beordre en fuldstændig tilbagetrækning til Kegnæs, hvorfra man med flådens hjælp vil evakuere resterne af den slagne hærstyrke til Fyn.

Preussiske tropper rykker ind i Sønderborg kl. 06, hvor de kun møder meget svag modstand. Her vælger de fleste danske soldater simpelthen at overgive sig for overmagten. Kl. 06.30 er Sønderborg besat af de preussiske styrker. Preusserne er dog trætte efter den flere timer lange invasion, og trods stadig overførsel af friske tropper optager man ikke for alvor forfølgelsen af danskerne. Alligevel kommer det til træfninger med den danske bagtrop nær Ulkebøl og Sundsmark samt ved Høruphav. Klokken 10.00 er de sidste skud definitivt affyret. Kl. 13.00 er samtlige af Steinmanns tilbageværende tropper samlet på Kegnæs, hvorfra evakueringen kan foregå uforstyrret, da positionen her er for stærk til at preusserne vil risikere endnu et angreb.

Nederlaget betyder, at Danmark nu har mistet Als. Oven i det har den preussiske overgang kostet den danske tropper et stort tab: 3.092 i alt. 216 er døde, 227 sårede, 2113 tilfangetagne (heraf 235 sårede) og 536 er savnede. Heroverfor har preusserne et tab på kun 84 døde, 281 sårede og 7 savnede.

Den danske hær vil nu helt og aldeles være fordrevet fra Slesvig, og kun Det Nørrejyske Korps nord for Limfjorden, står tilbage i Jylland. Rent militært har det aldrig set mere sort ud for Danmark end nu.

2 kommentarer

  1. Hans Peter Hansen · · Svar

    Min oldefar Niels Hansen var med i 1864. Ved han var i 4. infanteri regiment 7. kompagni, og den skulle givetvis være med på Kær halvøen. Nogen der kan hjælpe med oplysninger?

  2. Quelles sont les caractristiques uniques de cette cl World wide web? This arc was also terrific for quite a couple of side characters, basically giving them an opportunity inside the spotlight although Naruto chased following Sasuke. They must be all over other males who could make them laugh, get silly with them and in addition support guide them. Paperwork that will not be released incorporate an arrest affidavit, which is made up of information regarding the investigation, too as requests for search warrants and subpoenas. The season has begun to extend plus the potential for year-round lets will proceed to enhance the moment the many golf course tasks are completed. After you might be more powerful and feeling a lot more assured, you might wish to move on to Ray Ban aerobics, yoga, tai chi or some other reasonably quiet form of physical exercise.
    Nike air jordan shoes http://www.rajghatbesantschool.org/default_2.asp

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: