29. juni 1864: Live opdatering fra Als: Preusserne angriber! Den første preussiske angrebsbølge er i land, og de danske strandvagter overløbes


Siden slutningen af maj har preusserne planlagt et angreb på Als, og nu har man iværksat en overgang i den nordlige del af Alssund. De første preussiske robåde er i vandet kl. 01.45. Inden for 15 minutter er hele invasionen undervejs. Da soldaterne i den første angrebsbølge kravler i bådene er der lidt uro i geledderne, hvorefter de preussiske officerer påminder soldaterne om den ed, de har svoret som preussiske soldater: ”… at tjene Kongen både til lands og til vands”.

Postkort med illustration af den preussiske overgang til Als. Teksten lyder: "1864: Overgang til Als. 24.'s [preussisk regiment] landgang ved Arnkil." Foto fra Det Kongelige Bibliotek, kb.dk.

Postkort med illustration af den preussiske overgang til Als. Illustrationen viser det preussiske 24. regiments landgang ved Arnkilsøre. Foto fra Det Kongelige Bibliotek, kb.dk.

Kort efter de første preussiske både ror afsted, bliver hele operationen bragt i fare. Preussiske husarer på strandvagt åbner fejlagtigt ild på bådkolonnen! Selvom skuddene hurtigt stoppes, så høres de alligevel af en patruljebåd udsendt af det danske panserskib, Rolf Krake. Patruljebåden slår dog ikke alarm, og den rapporter heller intet, da den vender tilbage til panserskibet kl. 02.

I minutterne efter kl. 02 glider de preussiske robåde lydløst frem over Alssund. Bådene når omkring 100 m ud i sundet, før de første skud lyder fra de danske strandvagter i løbegravene. Herefter tiltager ilden kraftigt i styrke. Preussiske skarpskytter, der er placeret i robådenes front, besvarer ilden sammen med tropper placeret på stranden på den preussiske side af sundet. I samme nu åbner kanonerne også ild på begge sider af Alssund, og lidt efter stikker danskerne ild til store advarselsbavne langs kysten for at alarmere om angrebet.

Kl. 02.15 er den første preussiske angrebsbølge på vej i land. 14 kompagnier, omtrent 2.500 mand, myldrer ind over stranden. Over for dem står en meget beskeden dansk strandvagt på kun to kompagnier, ca. 400 mand, der desuden er spredt ud over hele området for den preussiske landgang. Selvom danskerne kæmper indædt, bliver de to kompagnier hurtigt overløbet, og alt terrænet fra og til Arnkil Skov erobres af preusserne.

Resten af det danske 4. regiment rykker frem efter den første alarm og møder de avancerende preussiske tropper to steder ved Arnkils Skov. Begge steder bliver danskerne kastet tilbage af preusserne trods flere forsøg på modangreb. 4. regiment lider store tab over for en talmæssig overlegen modstander, og mens kamphandlingerne fortsætter, begynder preussiske tropper samtidigt at oprulle de danske løbegrave og artilleristillinger langs kysten. Batterierne nord for Kjærvig når kun at afgive omkring 190 skud, før de bliver enten forladt eller overløbet.

Danskerne råder imidlertid stadig over tre regimenter, som kan kastes ind i kampen (3., 5. og 18. regiment), plus 10. regiment, som dog må blive tilbage og forsvare Sønderborg mod en eventuel preussisk overgang her. Et succesfuld modangreb kan måske vende slaget, men danskerne har brug for støtte fra flåden, så preusserne ikke fortsat kan overføre tropper til fornyede angreb…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: