29. juni 1864: Live opdatering fra Als: Preusserne har invaderet Als og slået de danske tropper tilbage af flere omgange. Men nu blander Rolf Krake sig i kampen!


Preusserne krydsede omkring kl. 02 i nat Alssund og angreb kystområdet ved Arnkilsøre. De få danske forsvarstropper ved stranden blev hurtigt fejet til side, og derefter slog den preussiske angrebsbølge også det danske 4. regiment tilbage. Alt imens fortsætter preusserne med at føre flere tropper over sundet. Der må stoppes for overførslen af preussiske tropper, ellers vil de danske styrker på Als i sidste ende være prisgivet.

Postkort med illustration af preussernes overgang til Als. I baggrunden til venstre kan man skimte Rolf Krake, der beskyder de preussiske robåde. Foto fra Det Kongelige Bibliotek, kb.dk.

Postkort med illustration af preussernes overgang til Als. I baggrunden til venstre kan man skimte Rolf Krake, der beskyder de preussiske robåde. Foto fra Det Kongelige Bibliotek, kb.dk.

Omkring kl. 03 er den anden preussiske angrebsbølge næsten kommet i land og den tredje bølge gør sig klar til gå i bådene. I samme nu damper det danske panserskib, Rolf Krake, ind i Alssunds munding! Fra skibet observerer man heftig aktivitet fra over hundrede preussiske landgangsbåde, som er i fuld gang med at overføre tropper til Als. Rolf Krake beskyder de preussiske både med først kardæsker og senere granater, og skibet kommer selv under kraftig beskydning fra de preussiske kystbatterier. Rolf Krakes ild får hurtigt de preussiske både til at sprede sig og søge ind på land på begge sider af sundet. Således lykkes det faktisk for skibet at bringe overførslen af den tredje preussiske angrebsbølge til standsning.

Panserskibet forbliver i den nordlige ende af Alssund i ca. 30 minutter, og i den tid er stoppes alt overførsel af preussiske tropper til Als. Ombord på Rolf Krake ved man dog ikke hvor mange tropper, der allerede er kommet i land. Da skibets kaptajn, Rothe, og hans næstkommanderende korrekt bedømmer, at skyderierne på land trækker mod syd og stilner af, vurderer de, at den preussiske overgang har været succesfuld. De mener derfor, at Rolf Krake ikke længere er til nogen nytte i sundet, hvor skibet desuden er under stadig kraftigere beskydnining. Derfor damper skibet kl. ca. 03.30 tilbage mod Als Fjord for at udføre ordren om at assistere ved tilbagetrækning og evakuering.

Nu hvor Rolf Krake har trukket sig tilbage igen, og de danske artilleristillinger ved kysten er blevet nedkæmpet, er der ikke længere noget der står i vejen for, at preusserne kan overføre deres fulde styrke til Als. Det ser derfor allerede nu meget sort ud for danskerne på øen. Ikke desto mindre gør det 3., 5. og 18. regiment sig nu klar til at standse den preussiske fremrykning. De danske regimenter rykker frem og står nu ansigt til ansigt med fjenden flere forskellige steder på øen. Der blæses til dansk modangreb!

Kan danskerne forhindre den truende katastrofe?…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: