2. jul. 1864: P. Laue Petersen får lov at rejse hjem, men møder sin far og bror, der er taget til Flensborg for at hente ham


Peter Laue Petersen i uniform 1871

Peter Laue Petersen i uniform 1871

Efter at have fået lov til at tage hjem fra sit fangenskab i Flensborg fortæller Peter Laue Petersen:

Vi lagte i den lille kirke denne Nat. Om Morgenen spekulerede jeg over det med at komme hurtig hjem, og saa skrev jeg et Brev fra Hjemmet, som om min Fader havde skrevet det, og det gjorde jeg. Hen paa Formiddagen kom vi ud af Kjirken hen i Raadhuset og om Middag viste jeg den vedkommende Civilperson, som havde over os at sige, og han sagte, nu kunde jeg rejse hjem. Da Jepsen kom med dette Bud til mine Forældre, bleve de meget glade, og strax blev der spændt for Blomstervognen og Fader og min Broder Christen kjørte til Flensborg. Imidlertid var vi saa mange, der skulde til Sønderborg, at vi lejede en Vogn. Da vi saa gik op ad Gaden og kom op paa Søndermark, blev jeg var ind i en Ekke, at Faders Blomstervogn stod. Jeg gik ind i Værtshuset og spurgte om der ingen var fra Als og Værten svarede strax ja, de var lige gaaet ud i Byen, at søge efter sin Søn, som var bleven tilfangetaget, for at faa ham med hjem, men de kom nok strax tilbage igjen. Jeg sagte til Værten, at det var mig, de søgte efter. De andre kjørte imidlertid af med den Vogn de havde leiet. Det varede heller ikke længe før Fader og Christen kom, men hvor bleve de overraskede, da de saa at jeg sad der og talte med Værten, thi før Jepsen kom med budet, viste de ikke enten jeg var død eller levende. Saa fik vi noget at spise.

Peter Laue Petersen var soldat under krigen i 1864 og skrev løbende dagbog om sine oplevelser. Hans beretninger om disse oplevelser bringer vi her på 1864live i stil med de øvrige dag-til-dag-opdateringer. Dagbogsoptegnelserne fra 1864 afskrev Peter Laue Petersen som 67-årig i 1908 i en beretning “til et minde om mig for mine Efterkommere”, og det er denne, der i citatform udgives på 1864live.

De to første sider af Peter Laue Petersens beretning. De første linjer lyder: "Hvad jeg undertegnede har oplevet i Krigen mellem Tyskland og Danmark 1864 afskreven efter en Dagbog, som jeg havde skrevet med Blyant hver dag i Krigen, nu Boelsaftægts-mand, til et minde om mig for mine Efterkommere. Peter Laue Petersen født i Sarup 1841 den 4 de September Dagbogen faar jeg afskreven 1908 da er jeg 67 Aar gammel."

De to første sider af Peter Laue Petersens beretning. De første linjer lyder: “Hvad jeg undertegnede har oplevet i Krigen mellem Tyskland og Danmark 1864 afskreven efter en Dagbog, som jeg havde skrevet med Blyant hver dag i Krigen, nu Boelsaftægts-mand, til et minde om mig for mine Efterkommere.
Peter Laue Petersen
født i Sarup 1841 den
4 de September
Dagbogen faar jeg afskreven
1908 da er jeg 67 Aar gammel.”

De oprindelige dagbogsoptegnelser fra 1864 er gået tabt, men beretningen fra 1908, der oprindeligt er skrevet med gotisk håndskrift, findes i Lysabild Sognehistoriske Arkiv på Als. Peter Laue Petersen selv stammede fra Sarup på Als, var født den 4. september 1841 og døde i hjemmet i Sarup den 23. maj 1919.

Du kan læse mere om dagbogsberetningerne her.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: