4. jul. 1864: Agnes Gads dagbog: Als faldt, fordi der ikke blev holdt ordentligt vagt


Ved Gauerslund

Agnes drager en lidt kontroversiel konklusion i sin dagbog: hun vurderer nemlig, at de danske soldater blev overrasket over det tyske angreb på Als, fordi der ikke blev holdt ordentligt vagt.

Fra Agnes Gads dagbog 4. juli 1864:

Ifølge paalidelige Efterretninger blev der paa Als tagen tilfange 2,400 Danske med 50 Officere. Der er desuden falden Mange paa begge Sider. Det Sørgeligste er jo næsten, at det synes utvivlsomt, at Vore ere blevne overraskede af Fjenden, altsaa ikke have holdt ordentlig Vagt. To af vore Skibe have lidt meget, hvilket nok ogsaa var nogen Skyld i, at ikke Flere kunde trække dem tilbage til Fyen. 6. Regiment skal dog have lidt ubetydeligt, – hvorimod 18., hvis Heltemod meget roses, og 10. have lidt forfærdeligt. Man paastaaer, at Fjenden i denne Uge vil sé at komme over til Fyen. Ja, desværre, vi kunne vel ikke forhindre det. Hvad saa? Man fortæller, at General v. Falkenstein skal være en haard Mand. Han skal i Randers, som nok saae noget surt til ham i Begyndelsen, have sagt, at Byens Borgere nok skulde faa Lov til, paa deres Knæ at tigge ham om Brød inden Enden! Der udskrives nok nu ogsaa Penge trindt om i Jylland; det er glade Udsigter. Idag bliver nok det Østrigske Hovedkvarter forlagt fra Kolding til Vejle. Der er igjen en Vognfuld Soldater; – her er en gruelig Færdsel! Inat var her saadan en Uro; Hundene gjøede, Vogne kjørte, Dørene gik op og i her nedenunder. Blot vi nu ikke skulle skifte Indkvartering; vi kunne altfor let faa dem, der er værre end Disse. Nej, det var nok vor egen Vogn, som igaar maatte kjøre til Christiansfeldt efter Læder til Østrigerne.

Agnes Gad var præstedatter og boede nær Børkop. Hendes dagbog bringes på 1864live i samarbejde med Børkop Lokalarkiv, hvor dagbogen ligger, og danmarkshistorien.dk, der udgiver dagbogen samlet på nettet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: