6. juli 1864: Agnes Gads dagbog: Agnes om de tyske indkvarteringer: “Vi leve i éen stor Kaserne!”


Ved Gauerslund

Nu er der igen en ny indkvartering på Gauerslund. Agnes har dog alligevel haft tid til at berette om de danske soldaters mod ved kampene på Als til sin dagbog.

Fra Agnes Gads dagbog 6. juli 1864:

Idag har vor rare Indkvartering forladt os. Jf. H. tog en rørende Afsked med “Mølleren”, trakterede ham med den sidste Kop Kaffe, – og saa atsted! Førend de vare borte, kom allerede den nye Besætning. Det er af de saakaldte “gule Østrigere”; det vil sige, at disse Infanterister have gule Opslag i Halsen og ved Hænderne. Man har villet sige, at “de Gule” vare slemme at komme tilrette med; – men onde Rygter have vi hørt om næsten hver ny Devision, og dog fundet dem at være humane Fjender; vi faa nu at se! Vi have faaet l Major m. Adjudant og l Overlæge, samt en 5 – 6 Skrivere, l Dyrlæge o.s.v. En Mængde er der! Majoren fører 4 Heste med, hvilke straks bleve satte ind i vor Stald og vore egne flyttede over i den anden Længe. Disse Officere føre derimod ikke Kok med dem; men vi maa koge til dem – 3 Retter solid Middagsmad, varm Aftensmad o.s.v. Det er ikke gjort med vore egne Indkvarterede, men 3 – 4 andre Officere spise her daglig med. Jf. Hansen er ganske fortvivlet!

Hos Kjersgaard ligger en katolsk Præst. Han var her for et Øjeblik siden, men traf ikke Fader. Han vil nok afbenytte Kirken imorgen tidlig ml. 6 & 9 til Skriftermaal og Altergang. Fader og Tante Jane vare igaar en rar lille Tur i Kolding. Møller Madsen tilbød dem nemlig Plads paa sin Vogn derud og hjem igjen. Stemningen i Kolding var meget nedtrykt. Der ligge en rædsom Mængde Militaire, og drage daglig flere heropefter. Man séer Intet uden Soldater, Kanoner og Ægtvogne, hvor man séer hen. Dette er jo ogsaa tildéls Tilfældet her paa Landet: Vi leve i éen stor Kaserne! Hos Kjøbmændene i Kolding bleve igaar Lægerne gjennemséte af østrigerne og en betydelig Del Lærreder, og andre for Militaire brugelige Sager, borttagne. (Hos Kjøbmand L. Nix forlangtes nok for 1000 Daler.) Baron v. Gablenz udsteder et Bevis for Modtagelsen af det Affordrede. Der taltes meget om, at Fjenden idag vilde sé at komme over til Fyen, for at fejre d. 6. Juli. Dertil har man dog endnu Intet hørt. Med Hensyn til Erobringen af Als fortælles, at 10. Battaillon, Syd-Slesvigere, størstendéls svege deres Ed og strakte Gevæhr ved Fjendens Landgang(?) Preusserne stormede over paa 3 Pontonbroer, som bleve slaaede med en utrolig Hurtighed, næsten inden der kunde løsnes l Skud. “Rolf Krage” sejlede en af Broerne i Sænk; men mere kunde desværre ikke gjøres fra Søsiden. 4., 5. og 18. Regiment have kjæmpet med Hæder; navnlig stod 18. mageløs imod! Naar undtages Strandbatterierne, blev næsten alt Skyts, ligesom Matiriel og Magasinerne, frelst til Fyen. General v. Steinmann ledede Forsvaret og Tilbagetoget mesterligt.

I Pjedsted ligger nu atter voldsom Indkvartering. Ligeledes i Herslev, hvor de i Præstegaarden atter have en General, v. Nostits, der skal være en human og net Mand. Smidstrup slipper altid besynderlig heldigt; dog have de nok i disse Dage ogsaa der nogle Faa.

Aften: Man paastaaer at have hørt stærk Skyden iaften, formodentlig tilsøes!

Agnes Gad var præstedatter og boede nær Børkop. Hendes dagbog bringes på 1864live i samarbejde med Børkop Lokalarkiv, hvor dagbogen ligger, og danmarkshistorien.dk, der udgiver dagbogen samlet på nettet.

7 kommentarer

 1. Thanks for finally talking about >6. juli 1864:
  Agnes Gads dagbog: Agnes om de tyske indkvarteringer: Vi leve i éen stor Kaserne! | 1864live <Loved it!

 2. I enjoy reading an article that will make
  people think. Also, many thanks for allowing me
  to comment!

 3. No matter if some one searches for his essential
  thing, therefore he/she desires to be available that in detail,
  so that thing is maintained over here.

 4. An interesting discussion is worth comment. I believe that you need to write more on this issue, it may not be a taboo matter
  but usually people do not speak about these subjects.
  To the next! Best wishes!!

 5. Hello my family member! I wish to say that this post is awesome,
  great written and include approximately all important infos.
  I’d like to look extra posts like this .

 6. What i don’t realize is in truth how you are not really much more neatly-preferred than you might be right now.
  You are very intelligent. You realize thus significantly with regards to this matter, made
  me in my opinion believe it from numerous various angles.
  Its like women and men don’t seem to be involved until it’s one
  thing to do with Lady gaga! Your own stuffs nice. Always care for it up!

 7. What’s Going down i am new to this, I stumbled
  upon this I’ve discovered It absolutely helpful and it has aided me out loads.

  I’m hoping to contribute & assist different users like its
  helped me. Great job.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: