8. jul. 1864: Agnes Gads dagbog: Agnes beretter om sejre til søs, men nederlag til lands


Ved Gauerslund

Agnes giver idag et lille oprids af de seneste træfninger mellem danske og tyske. Til søs har danskerne til syneladet et overtag, mens der er lidt betydelige tab på landjorden.

Fra Agnes Gads dagbog 8. juli 1864:

Der gaa Rygter om en lille Søtræfning her ved Lillebelt, hvor Vore skulle have frataget Fjenden endél Baade, hvori de forsøgte Overfarten (?).

At baade nogle (80?) danske Dragoner og nogle Infanterister ere blevne tagne forleden – paa denne Side Limfjorden – er desværre sandt. Idag blev Infanteristerne førte til Vejle af Preussere, hvilke indespærrede dem i et Værelse paa Gjæstgivergaarden, og hverken tillode Nogen at sé dem, eller gave dem noget at spise. Forbittrelsen herover var stor i Byen, og der raabtes højt paa Gaden, “om det var Forbrydere eller Krigsfanger?” Men da Dette kom for Generalen’s (v. Gablenz) Øren, sendte han straks Bud derned, takkede Preusserne, fordi de havde ført Fangerne til det østrigske Hovedkvarter og affordrede dem samme. Fangerne bleve derpaa af Østrigerne beværtede, og det blev tilstedt Enhver at gaa ind at tale med dem. Blandt de Fangne var 1 Officeer. Ved Affairen paa Als er tabt (falden, saaret, og fangen) 79 danske officere. Fjenden skal dog ogsaa have lidt meget betydeligt. I østersøen skal 1 preussisk og 1 dansk Eskadre være stødt sammen og Vore være løben af med Sejren.

Agnes Gad var præstedatter og boede nær Børkop. Hendes dagbog bringes på 1864live i samarbejde med Børkop Lokalarkiv, hvor dagbogen ligger, og danmarkshistorien.dk, der udgiver dagbogen samlet på nettet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: