11. jul. 1864: Agnes Gads dagbog: Det siges, at tyskerne har planer om at oversvømme de jyske enge – men hvorfor?


Ved Gauerslund

Høsten nærmer sig, og på Gauerslund er de i gang med at indtage høet. Men et mærkeligt rygte siger, at tyskerne planlægger at oversvømme en stor mængde enge i området.

Fra Agnes Gads dagbog 11. juli 1864:

Østrigerne skulle have truffet Foranstaltninger til at sætte samtlige Enge under Vand fra Kongsted og op til Brøndsted, – deriblandt altsaa vel ogsaa vor. De have i det Øjemed bortført de omkringliggende Gaardes Møddinger, med hvilke de agte at stoppe Vandløbene. Gud véed, i hvad Hensigt de dog ville gjøre dette, – det er mig rent ufatteligt, da Danskerne dog neppe kunne komme til at true dem der? Men Beboerne ere meget bekymrede for alt deres Hø!

Netop nu kjørte vore Folk ned for at slaa. I Pjedsted og i Herslev ere de kjære Venner i disse Dage fri for Indkvartering, Gudskelov! Vi have iøvrigt saare lidet med vore afficere at gjøre; m. H. t. Maden have de ingen Indvendinger gjort; men lille Jf. Hansen gjør jo ogsaa sin Flid. Den forrige Indkvartering havde vi den Fornøjelse at traktere med Jordbær; men denne tager dem selv i Haven. Det er i det Hele, som om vi stode lidt paa Kant med dem, – hvilket maa hidrøre fra den Aften, Fader skjændtes med Adjudanten. De tage saa grumme lidet Hensyn, gaa ugenerte og glo ind ad Vinduerne og den aabne Havedør o.s.v.; – men hvad, de kjede dem vel.

Det er noget ganske forskrækkeligt, hvad det tager til med Ægtkjørselen! Vores ene Vogn er allerede kjørt før Middag; og nu kom der Ordre hertil, om at levere nok en med Forspan, samt en Vogn uden Heste. Da vore Karle imidlertid alle ere i Engen for at slaa Hø, slippe vi nok med den løse Vogn, eller rettere, bytte Ægttur med en af Naboerne. Hansen’s have næsten stadig 4 Karle og 8 Heste paa Farten, 2 Vogne fra Velling og 2 Vogne fra Pjedsted. Gud hjælpe os dog nogenlunde over denne Tid; nu komme jo den velsignede Høst.

Agnes Gad var præstedatter og boede nær Børkop. Hendes dagbog bringes på 1864live i samarbejde med Børkop Lokalarkiv, hvor dagbogen ligger, og danmarkshistorien.dk, der udgiver dagbogen samlet på nettet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: