16. juli 1864: Rapport om de sidste ugers militære bevægelser: Danskerne har rømmet Nørrejylland. Østrigerne og preusserne har nu kontrol over hele den jyske halvø


Hans Charles Beck er oberstløjtnant, dekoreret veteran fra Treårskrigen og derfor en erfaren officer. Det kommer ham imidlertid ikke til gode ved Lundby, hvor en stor del af det kompagni, han fører, bliver udslettet. Foto af Eduard Hansen, ca. 1864. Fra Wikimedia Commons.

Hans Charles Beck er oberstløjtnant, og han havde kommandoen over den sidste rest af danske tropper i Nørrejylland. I sidste uge fik han dog ordre på at sejle fra Frederikshavn med de sidste danske soldater. Dermed er Jylland nu i fjendens hænder. Foto af Eduard Hansen, ca. 1864. Fra Wikimedia Commons.

’Affæren’ ved Lundby den 3. juli blev den sidste egentlige militære aktion fra dansk side i Nørrejylland. Det fuldstændigt fejlslagende angreb på preussiske rekognosceringsenheder syd for Limfjorden har definitivt fjernet den danske lyst til offensive aktioner i området. I stedet har man koncentreret sig om at færdiggøre den planlagte evakuering af tropperne til Fyn.

De klare nederlag ved Dybbøl og senest Als har sat en tyk streg under den danske underlegenhed rent militært i forhold til de preussisk-østrigske stridskræfter. Danmark har ikke været i stand til effektivt at forsvare sig selv over for den allierede tyske overmagt. Kongeriget Danmarks eksistens er reelt set truet, og resterne af den slagne danske hær er nu samlet på Fyn, som udgør den sidste danske forsvarsbastion. Både Slesvig og Nørrejylland er således faldet i fjendens hænder.

Sammenstødet ved Lundby var af mindre skala, men alligevel overbeviste det faktum, at danskerne indledte en offensiv aktion, i første omgang preusserne om, at de ville møde betydelig modstand, hvis de forsøgte at krydse Limfjorden. Derfor samlede preusserne en større mængde både og tungt artilleri med henblik på en overgang. Siden har preusserne imidlertid fået efterretninger om den danske udskibning af tropper fra Frederikshavn, og det er blevet klart at danskerne ikke har haft i sinde at forsvare området.

Oberstløjtnant Beck, som kommanderede de danske tropper ved Lundby, har for for en uge siden trukket sig tilbage fra Aalborg med den danske bagtrop. Herefter fik han ordre om, at den sidste rest af de danske tropper i Nørrejylland straks skulle evakueres til Fyn, og man overlod dermed Nørrejylland til fjenden. Den 10. juli beordrede den preussiske general von Falckenstein Aalborg besat, hvilket skete uden modstand, da de sidste danske tropper havde trukket sig ud af byen samme morgen. Dagen efter gik preusserne fra Aalborg over Limfjorden. Længere mod sydvest havde østrigske styrker allerede indtaget Holstebro, og østrigerne gik nu over Oddesund til Thyholm. Den 12. juli besatte preusserne Frederikshavn, og i forgårs nåede østrigske styrker Mors. Samme dag tog general von Falckenstein sammen med den preussiske prins Albrecht til Skagen, hvor de symbolsk plantede det preussiske og østrigske flag.

I dag er den allierede preussisk-østrigske hovedstyrke så i gang med at trække sig tilbage fra det nordlige område af Jylland, og man har blot efterladt et enkelt regiment samt en artilleribrigade. Preusserne og østrigerne planlægger nu deres næste træk, som uvægerligt må være en overgang til Fyn. Det danske militær synes endegyldigt at være knækket, og selvom man nu har samlet hæren på Fyn, virker det urealistisk at man vil kunne forhindre en preussisk overgang. På den anden side må man fra dansk side håbe på, at man har lært af nederlaget på Als. Det er en dunkel og dyster fremtid, danskerne nu skuer mod.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: