18. juli 1864: Oberst Kauffmann har på den danske regerings vegne i nat underskrevet en våbenhvileaftale med Preussen og Østrig


Heinrich August Theodor Kauffmann er oberstløjtnant i den danske hær og deltog ved Dybbøl og på Als som kommandør for 2. Infanteribrigade. På vegne af regeringen har han nu underskrevet en våbenhvile med Preussen og Østrig. Fotografi af Jens Petersen, fra Det Kongelige Bibliotek.

Danmark har fået en ny regering under ledelse den konservative helstatsmand C.A. Bluhme. Den nye regerings første handling har været at udsende fredsfølere til Preussen og Østrig. Dette har i nat udmøntet sig i en aftale om våbenhvile med officielt ikrafttrædelse den 20. juli kl. 12.

Den 11. juli kunne Bluhme noget modstræbende sætte sig til rette i regeringskontoret som ny konseilspræsident. Samme dag gav han det danske militærs overkommando besked om, at Danmark ville anmode Preussen og Østrig om en våbenhvile. Overkommandoen udnævnte oberst Kauffmann som officiel udsending, og i nat mødtes obersten med repræsentanter for de allierede østrigsk-preussiske stridskræfter på Brødremenighedshotellet i Christiansfeld. Her blev man enige om og underskrev en våbenhvileaftale, som formelt træder i kræft den 20. juli.  Fra denne dato skal alle krigshandlinger være ophørt inklusiv dansk blokade af tyske havne. De allierede tyske tropper vil dog forblive i både Slesvig og Nørrejylland under våbenhvilen.

Hensigten med denne aftale er fra dansk side at få stoppet krigen og komme frem til en tålelig fred med de tyske stormagter. Det er derfor aftalt at starte reelle fredsforhandlinger i Østrigs hovedstad, Wien, om en uge. Den danske konge håber på en personalunion mellem et samlet Slesvig-Holsten og Danmark, mens de lidt mere realistiske konservative og nationalliberale politikere klynger sig til et spinkelt håb om at beholde en del af Slesvig i en fredsaftale. Dette er imidlertid heller ikke videre realistisk, og der er ingen garanti for at krigen ikke bliver genoptaget, hvis parterne ligesom ved Londonkonferencen heller ikke denne gang kan nå til enighed. At fortsætte kampen, om så til den bitre ende, er netop hvad dele af partiet Venstre og de mere radikale nationalliberale ønsker. Fra den 20. juli kl. 12 vil fjendtlighederne dog stoppe og våbnene hvile over det danske land, mens en fredskonference tager sit forløb i Wien.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: