26. jul. 1864: Agnes Gads dagbog: Agnes fordømmer ‘tyskerpiger’ – selv er hun i hvert fald for god


Ved Gauerslund

Agnes beretter om en 16 årig pige, som er kommet i dårligt selskab. Selv er Agnes skånet for tyske tilnærmelser.

Fra Agnes Gads dagbog 26. juli 1864:

Jf. Hansen har været saa ualmindelig naadig at modtage et Billede paa Vesitkort af Hr. Hauptmannan. Han er nu ogsaa virkelig en net Mand, selvom han deltager i, el. idetmindste tillader, de Andres Sviren og Drengestreger. Kjersgaard maatte igaar give sin Pige Rejsepas, en stakkels rødhaaret, inderlig grim Tøs paa 16 Aar, der er bleven hél forrykt i denne Tid af Venskab for Hvidtrøjerne. Hendes Kjærlighed er af en noget omfattende Art. Thi endskjøndt hun fuldt og fast troer, at hun er forlovet med Hr. Knottz, som har sat en Guldring paa hendes Finger og sagt, at hun skulde følge med ham til Østrig, forsmaar hun derfor ikke et intimt Venskab med Mange af de Menige. Ja, Gud give dog snart en nogenlunde Ende paa denne Tid; thi det er virkelig, som Onkel Isak siger: “I denne Tid er Fanden sluppet løs!”

Agnes Gad var præstedatter og boede nær Børkop. Hendes dagbog bringes på 1864live i samarbejde med Børkop Lokalarkiv, hvor dagbogen ligger, og danmarkshistorien.dk, der udgiver dagbogen samlet på nettet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: