27. jul. 1864: Agnes Gads dagbog: Den nye kommandant i Kolding forbyder enhver forsamling på mere end 4 personer


Ved Gauerslund

Fra Agnes Gads dagbog 27. juli 1864:

Vi havde iaftes et Par Ord fra Tante Georgia. Stemningen i Kolding er overordentlig nedtrykt. De have nu atter faaet Indkvartering, nemlig 1 Officer, som har taget Tantes lille yndige Kabinet i Besiddelse, da hele nederste Etage jo er optaget af Borgerskolen. Der er kommet en ny Komandant til Byen, som man frygter, fordi den forrige humane Mand ikke ønskede at bruge saa stor Strenghed, som de Øverstkommanderende. Nu taales det ikke, at 4 Mennesker staa og tale sammen paa Gaderne. Der er isandhed et Aag paa Alles Halse. I Kjøbenhavn har man nok før Vaabenhvilen havt en panisk Forskrækkelse, da Rygtet meldte den østrigske Flaades Nærmelse. Gud give blot, det maa ikke blive til Virkelighed! Vi ønske Alle Fred; men de Betingelser Rygtet omtaler, kunne vi jo ikke præstere.

Det hedder sig, at Hr. Adjudanten – eller Staben da – atter har isinde at gjøre Præstegaarden den Ære at at opslaa deres Kvarter her. Aa, hvor er jeg træt af alt Dette nu! Her ere vi nu fuldstændig afskaarne fra øerne. Oppe ved Aarhus smugler nok derimod Fiskerbaade fra Samsø undertiden Kjøbenhavnsposten ind. Denne skal saaledes forleden engang være bleven trillet ind i Aarhus paa en Trillebør. Engang blev det dog opdaget, da nogle Borgere dreve Fripostigheden saavidt, at de oppe paa Klubsalen satte dem til at læse i de danske Aviser,og de maatte da smukt spadsere i Kachotten.

Agnes Gad var præstedatter og boede nær Børkop. Hendes dagbog bringes på 1864live i samarbejde med Børkop Lokalarkiv, hvor dagbogen ligger, og danmarkshistorien.dk, der udgiver dagbogen samlet på nettet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: