27. juli 1864: Bismarck truer med at sprænge fredsforhandlingerne i Wien, hvis ikke Danmark makker ret. Den danske delegation er derfor presset til at afgive en erklæring om afståelse af de tre hertugdømmer ved en fredsaftale


Østrig og Preussen har nu truffet en aftale, som ligger i fin forlængelse af Bismarcks ønsker.

Bismarck har i dag sat Danmark stolen for døren: Hvis ikke danskerne accepterer Preussen og Østrigs betingelserne om afståelse af Lauenborg, Holsten og hele Slesvig ved en fremtidig fredsaftale, så vil den preussiske ministerpræsident forlade forhandlingerne i Wien.

I den østrigske hovedstad har man i forgårs startet de foreløbige fredsforhandlinger mellem Danmark, Østrig og Preussen. Forhandlingerne skal bestemme hvilke vilkår, der skal lægge til grund for en officiel og varig fred mellem de stridende parter. Fra dansk side er man mere end villig til at afstå de to tyske hertugdømmer Holsten og Lauenborg, men man har et ønske og håb om at opnå en deling af Slesvig. Således vil den nordlige del af hertugdømmet med den overvejende dansk-national befolkning kunne indlemmes i Danmark. Fra østrigsk og preussisk side har man derimod fra start afvist dette, og deres krav lyder i stedet på den fuldstændige afståelse af Slesvig, Holsten og Lauenborg.

De danske forhandleres bestræbelser på at opnå mildere fredsbetingelser, end det de tyske stormagter allerede har meldt ud, har indtil videre været aldeles forgæves. Fra preussisk side har man fra forhandlingernes start den 25. juli understreget, at man ikke ville tøve med at genoptage de allerede planlagte militæroperationer mod Danmark, hvis forhandlingerne bryder sammen. De østrigske forhandlere har måske været mere villige til at lytte til de danske dispositioner, men heller ikke de vil gøre nogen indrømmelser. Østrigerne henviser i stedet blot til Preussens uomtvistelig holdning. Sammen har de to tyske stormagter derfor erklæret, at de kun vil gå ind på en forlængelse af den allerede gældende våbenhvile, når det er sikkert at man vil kunne opnå en varig fred (underforstået på deres betingelser).

De danske udsendinge har desuden forsøgt at få Østrig og Preussen til at gå ind på at rømme Jylland under fredsforhandlingerne, men de to tyske stormagter har ingen grund til at søge kompromisser hverken politisk eller militært. Det lader også til at Bismarck nu, efter kun to dages forhandlinger, er ved at miste tålmodigheden med danskerne. I hvert fald har han truet med at forlade forhandlingerne i Wien, hvis ikke Danmark accepterer stormagternes betingelser. Derfor har de danske forhandlere, G.J. Quaade og oberst Kauffmann, i dag været nødsaget til at afgive en erklæring om, at Danmark er villige til at afstå de tre hertugdømmer ved indgåelsen af en eventuel fredsaftale. Denne erklæring er blevet godtaget af Preussen og Østrig, som dog samtidigt afviser at rømme Jylland inden en endelig fredsaftale er på plads.

Den danske delegation er altså i første omgang blevet sat skakmat. Man har anmodet om at hente telegrafisk bekræftelse hos den danske regeringen angående de tyske stormagters krav om en fortsat besættelse af Jylland, og parterne er derfor blevet enig om at forlænge den gældende våbenhvile, i første omgang frem til den 3. august.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: