1. aug. 1864: Agnes Gads dagbog: “Fjenden træffer storartede Forberedelser til at gaa over til Fyen”


Ved Gauerslund

Våbenstilstanden er ved at være udløbet, og det ser ud til at krigshandlingerne genoptages. Tyskerne forbereder at indtage Fyn.

Fra Agnes Gads dagbog 1. august 1864:

Igaar Eftermiddags kom Hauptmannen hen til Kjøkkenvinduet og sagde til Jf. Hansen, at hun skulde kun glæde sig til at blive af med dem, for nu fik vi en af Dagene Fred! Vi bleve meget lette om Hjertet ved denne Forsikkring; men det var kun en kort Glæde. Nu sige Tjenerne, at der iaftes kom Efterretning om, at Krigen atter skulde udbryde, og det Samme Rygte gaaer overalt imellem os Danske. Aa, det er rædsomt, jeg er saa beklemt.

At Fjenden træffer storartede Forberedelser til at gaa over til Fyen, er desværre vist nok. I Kolding Fjord ligge store Tømmerflaader til at gaa over paa, og allerede i Fredags rekvireredes samtlige Snedkere og Tømmermænd i Kolding til at forfærdige dem 2,500 Aarer dertil, og de Stakler ere jo, som vi Andre nødte til at lystre. I Fyen skal ligge en 30,000 Mand af Vore. Der vil komme til at flyde rødt Vand i Lillebelt, – og det ulykkelige Middelfart! Og naar saa Fyen er taget, hvad saa? Strengt Regimente føres her, og ingen Ret gjælder for os! Oppe i Andkjær sprang forleden en Karl af Vognen, da Adjudanten havde frataget ham Tømmen, men fik til Løn en skammelig Mængde Prygl. Derpaa kjørte Adjudanten som en Rasende afsted, tilsidst vognen i Stykker. Ejermanden paatalte Sagen for Majoren og bad om, idetmindste at faa Skadenbetalt. Men det kunde der naturligvis ikke være Talen om! Værre endnu gik det Hr. Ræder paa Dyrehavegaard forleden. Komandanten i Kolding’s Tjener tøjrede sine Heste oppe paa hans Mark, og da Ræder forbød ham det, slog Tjeneren ham med Tøjret. Da forløb Ræder sig og bankede Karlen med sin Stok. Dagen efter blev han taget paa Vejen ind til Byen, lænket og ført paa Raadstuen, hvor han siden har siddet. Imidlertid græsser alt Kvæget (de have stadig et Oplag af det Leverede – undertiden ml. 100 og 150 Lisp.) paa hans Kløvermark.

Den ulykkelige Kolding By lider grueligt i denne Krig. Der grasserer ogsaa megen Smitte, Gastrigsk Feber og Tyfus, derude og der er daglig flere Begrave1ser.

Flere og flere Tropper samle sig omkring Fredericia og Snoghøj. Brædstrup og Kongsted skulle nu igjen være ganske gruelig belagte.

Agnes Gad var præstedatter og boede nær Børkop. Hendes dagbog bringes på 1864live i samarbejde med Børkop Lokalarkiv, hvor dagbogen ligger, og danmarkshistorien.dk, der udgiver dagbogen samlet på nettet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: